top of page

Новакова: Спорови са ЕУ делују бескрајно, као сапуница

Председница Мађарске Каталин Новак говорила је о тешкоћама, изазовима и достигнућима у протеклој години, на традиционалном новогодишњем пријему за дипломатски кор, у Мађарској кући музике, у Будимпешти.Каталин Новак је подсетила да је 2022. била изузетно тешка година, јер се земља тек опоравила од епидемије корона вируса, када је суседну Украјину напала Русија. Поред рата, многе европске земље имале су проблема са снабдевањем енергијом. Јужне границе Мађарске су под све већим миграционим притиском, а истовремено постоји стална социјална несигурност са неконкурентним платама у неким секторима, истакла је она.


У вези са ратом у Украјини, Новакова је рекла да НАТО треба да остане ван сукоба, а да после године рата треба да наступи година мира. Истакла је да спорови са Европском комисијом око фондова ЕУ делују бескрајно, као сапуница. У том контексту, она се осврнула и на актуелни проблем искључења мађарских универзитета које воде фондације јавног поверења из програма Еразмус+ и Хоризонт Европа. Она је рекла да мађарски студенти и истраживачи заслужују шансу за међународну сарадњу.


Поручила је да Мађари имају потенцијал да превазиђу изазове да је мађарска економија јака, њена политика стабилна и да су Мађари "отпорни на кризе".


"Мађарска има стратешки начин размишљања и њени људи су вредни, породично оријентисани и поносни што су и Мађари и Европљани", рекла је председница.


Каталин Новак је истакла да се Мађарска према међународним партнерима односи са поштовањем и прагматизмом и зато тражи од њих да заузму исти став. Такође је рекла да за њу породица остаје најважнија и да је Мађарска "земља - пријатељ породице". У том контексту је посебно поздравила амбасадора Пољске Себастијана Кециека, који је са супругом и троје деце присуствовао пријему.


Најавила је да ће у септембру бити одржан пети Будимпештански демографски самит. Манифестација се одржава сваке две године, већ осми пут, уз учешће високих међународних званичника и стручњака.


Comments


bottom of page