top of page

Новак: Апсурдна кампања против Мађарске

"Одлука Европског парламента да се обруши на Мађарску у резолуцији поводом проглашења ванредног стања без временског ограничења, штетна је и тужна“, изјавила је Каталин Новак, државна секретарка за питања породице и омладине, у интервјуу немачком дневнику "Ди Велт".„Резолуције које су у супротности са стварношћу слабе, уместо да јачају Европску народну партију. Неки посланици гласали су против резолуције, други су се уздржали од гласања, док су је неки подржали јер нису имали у виду све чињенице“, рекла је државна секретарка.


Она је подсетила да је Европска комисија недавно потврдила да је мађарски закон о реаговању на епидемију у складу са правом ЕУ, оценивши да „ово показује колико је апсурдна кампања против Мађарске“.


"Зашто у овим тешким временима не радимо на заједничком европском ставу о томе како живети и радити другачије у будућности", рекла је она, одговарајући на питање о критикама упућеним мађарској влади од стране немачког министра спољних послова и министра министра за питања ЕУ. Новакова каже да су критике ставови који се могу чути поводом ванредног стања у Мађарској „укоријењени у прошлости“ и додаје да су поједини политичари покушали да искористе кризу узроковану пандемијом корона вируса да „коначно казне мађарску владу због става који је заузела током током миграционе кризе".


"Ниједан мађарски новинар није иза решетака и може се казнити само намерно и злонамерно ширење неистина које спречавају борбу против епидемије", рекла је она, коментаришући поједине одредбе спорног мађарског закона.


Осврћући се на немачку унутрашњу политику, Каталин Новак је рекла да ће криза донети препород класичних хришћанско-демократских вредности и ојачати противљење глобализму и бирократији.

Comments


bottom of page