Новак: Децу васпитати у хришћанском духу

Коментаришући критике на рачун владиног предлога нових уставних амандмана, министарка за породична питања Каталин Новак, изјавила је провладиној ТВ Хир да је циљ ових промена "омогућавање да се сва деца васпитавају у складу са хришћанским вредностима" и да допуна закона "настоји да заштити мађарске породице".


"Разлог што се у закону прецизира да је отац мушкарац и да је мајка жена, као и да деца имају право на свој природни пол, јесте то што су ове ствари сада занемарене у многим деловима света. Многе земље дозвољавају родитељима да одлуче да ли желе или не да промене пол детета", рекла је Каталин Новак.


„А ако се девојчица у вртићу игра аутомобилима као играчкама, она се води психологу да разјасни да ли је сигурна у свој родни идентитет. Оваква пракса дете лишава његовог основног осећаја сигурности и то није у реду“, истакла је министарка.


Што се тиче нових прописа о усвојењу, Новакова је рекла да је њихов циљ пружање сваком детету шансе за одрастање у породици.


"Будући да интереси детета морају бити на првом месту када је у питању усвојење, закон првенствено подржава усвајање од стране парова. Али, у случају да се не може наћи одговарајући пар, дете може да усвоји и једна особа. Нови прописи и званично онемогућавају усвајање деце од стране истополних парова, али то је већ био основни принцип у мађарском законодавству и то није ништа ново“, рекла је она.