Новак: Туск се руководи личним интересом

Каталин Новак, државна секретарка за питања породице и омладине, у интервјуу за интернет издање провладиног дневника "Мађар хирлап", позвала је на јачање "правих хришћанских демократских партија које су заинтересоване за бољу будућност Европе" и оценила да се шеф ЕПП-а Доналд Туск руководи личним интересима.Она је у интервјуу коментарисала видео конференцију на тему "Европа без цензуре", коју су одржали лидери Србије, Словеније и Мађарске, рекавши да се мађарском премијеру Виктору Орбану, председнику Србије Александру Вучићу и словеначком премијеру Јанезу Јанши, у разговорима придружио и Франсоа-Хавијер Белами, шеф француских републиканаца у Европском парламенту.


Она је оценила да је Белами наступио према "истинским десничарским вредностима" и да "тачно разуме историјске разлике између источне и западне половине континента". Белами је, каже Новакова, такође јасно дао до знања које је крило у Европи снажно и способно за деловање.


Што се тиче односа између Фидеса и његове европске политичке групе, Европске народне странке (ЕПП), Каталин Новак је пренела да су она и Гергељ Гуљаш, шеф премијеровог кабинета, прошле недеље у Берлину разговарали са водећим политичарима владајућих странака - ЦДУ и ЦСУ.


"Дакле, дијалог је у току, али и даље постоје несугласице између две стране о одређеним питањима, као што је степен међусобног мешања унутрашње ствари. Имамо заједничку будућност, али нису сви њени елементи исти. Желимо да задржимо слободу доношења сопствених одлука и свој суверенитет, на који има право свака нација“, рекла је државна секретарка.


Додала је да су неслагања између Фидеса и ЕПП-а углавном проузрокована тиме што "Мађарска не жели да усклади своју политику са принципима који су против мађарског народа".


Што се тиче Доналда Туска, шефа ЕПП-а, Новакова је истакла да је његов проблем то што је "све земље и партије ставио у исти кош" и што покушава да води ЕПП "на начин који одговара његовим личним, као и пољским унутрашњеполитичким интересима".


Како је рекла, Туск је склон да износи коментаре који представљају ставове мањине: "Он добија много критика приликом разговора иза затворених врата, и то с правом", напоменула је.


„Сматрамо да овако треба да добије право да изрази критику унутар политичке породице. Фидес очекује да Туск промени свој приступ, али он у јавности даје до знања да би радије видио Фидес изван ЕПП-а и води кампању против мађарске владајуће странке. Иако је Туск формално лидер ЕПП-а, његове примедбе представљају само пристрасне личне погледе", додала је Каталин Новак.


Међутим, истакла је да је извештај који је Белами припремио на захтев Манфреда Вебера, лидера групе ЕПП, о томе како би требало да изгледа хришћанска демократија у 21. веку, даје разлог за оптимизам, јер, како је рекла, Белами не зна за компромисе унутар ЕПП-а, када је реч о залагању за традиционалне вредности.