Новац из ЕУ доноси примирје у Будимпешти?

Развој града Будимпеште може да се настави само ако национална влада и градска управа пронађу начин за сарадњу, рекао је у Балаж Фирјеш, државни секретар у Кабинету премијера задужен за развој Будимпеште и њене околине, коментаришући планове градоначелника Гергеља Карачоња за урбани развој.


Гергељ Карачоњ

У својој видео изјави, Фирјеш је поздравио долазак градоначелника на договоре са владом о неколико питања, рекавши да је тиме одабрао „сарадњу уместо ратовања“. Влада је, додао је он, отворена за дијалог, а градоначелник је, према његовим речима, прихватио владин предлог да се следећи састанак о развоју престонице одржи 18. марта, укључујући и разговаре о коришћењу фондова ЕУ од стране градске управе.


Према речима Фирјеша, спремност Карачоња да разговара о развојним плановима била је праћена његовим признањем да је "буџет Будимпеште солидан". Додао је да је градоначелник напустио свој претходни став и "више није инсистирао на питањима као што су повећање пореза, штедња или задужења". Фирјеш је рекао да је влада успела да својим мерама заштити запослене и предузећа у Будимпешти од "лоше економске политике градске владе".


"Добро је што се Карачоњ сада сложио са тим да су у Будимпешти потребне инвестиције и развој, како би се заштитила радна места, предузећа и породице", рекао је државни секретар и истакао три кључне области развоја: становање, транспорт и озелењавање.


Фирјеш је рекао да ће 3.000 милијарди форинти (8,3 милијарде евра) средстава Европске уније за развој, бити потрошено на развој Будимпеште, с посебним акцентом на јавни превоз, обнављање возног парка главног града и уређење зелених површина.