Нова врста шафрана на Фрушкој гори

На Фрушкој гори откривена је нова врста шафрана. У питању је шумски шафран „Crocus tommasinianus “, саопштио је Национални парк Фрушке горе.У Србији расте око 20 врста шафрана. То су ранопролећне атрактивне луковичасте врсте високих планина које красе планинске пашњаке и падине у рано пролеће, често и на местима где се снег још увек није отопио. На местима где расту увек их има у великом броју, а боја цвета је различита у зависности од врсте, могу бити бели, жути, љубичасти или шарено обојени.


Шафран је у свету познат као најскупљи и најтраженији зачин који се прави од прашника само једне од многобројних врста, док се три врсте гаје као украсне биљке. Фрушка гора је ботанички добро истражена и до сада се сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их до сада није нашао, наводи се на сајту Националног парка.


Међутим, ове године су ипак уочени и то на само једном месту у западном делу планине. У питању је шумски шафран „Crocus tommasinianus”. Иако су на само једном месту, популација броји више хиљада јединки и тренутно су, како се каже у саопштењу, у завршној фази цветања, пише "Политика".