top of page

Нова генерација домаћег стрељачког оружја

Мађарска је започела развој нове генерације домаћег стрељачког оружја, која обухвата читаву лепезу пешадијског наоружања, од пиштоља до бацача граната, саопштили су званичници Министарства одбране.Компанија Гестамен је саопштила да је већ израдила прототипове који су представљени војном врху, а производња се очекује од следеће године. Производиће се пиштољ калибра 9 милиметара НАТО, аутомат у истом калибру, јуришна пушка калибра 7,62 милиметара, лаки митраљез калибра 5,56 милиметара и бацач граната.


"Јуришна пушка има променљиву цев као и српски модел М-19. За разлику од српске пушке предвиђени су искључиво калибри које већ користе или које су изабрале највеће војске света - 5,56 мм НАТО, 7,62мм и нови калибар америчке армије 6,8 мм", наводи се у саопштењу.


Оружја Гестамена предвиђена су као допуна новом стрељачком оружју које Мађарска већ прави по лиценци Чешке збројевке.


Уговор са Чесима за лиценцну производњу 200.000 комада малокалибарског оружја вредног око 100 милиона евра потписан је марта 2018. Брен 2 је постала нова стандардна јуришна пушка мађарске војске која замењује стари домаћи калашњиков. С друге стране, Гестаменово оружје осмислили мађарски конструктори, а на предлог челника за развој домаће наменске индустрије.


Очекује се да ће ново домаће оружје бити значајно јефтиније од лиценцно произведеног оружја из Чешке, али и да ће бити комплементарно са тим програмом.

Comments


bottom of page