Нова препуцавања представника владе и престонице

Из Кабинета премијера Мађарске саопштено је да је стигло „више жалби од лекара опште праксе да левичарске локалне самоуправе нису обезбедиле особље које би им помогло у административним пословима у оквиру кампање имунизације становништва на ковид-19". У свом одговору, градоначелник Будимпеште и начелник 14. кварта главног града називају ове тврдње лажима.


Радна група која координира вакцинацију, у оквиру Оперативног одбора за пандемију, затражила је од локалних власти пре неколико месеци да обезбеде особље за ординације опште праксе, како би се олакшали послови попут заказивања вакцинације и друге административне обавезе, саопштено је из премијеровог Кабинета, који је одбијање извршења тих задатака назвало неприхватљивим.


Као одговор, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ и начелник 14. кварта, потписали су заједничку изјаву у којој су те тврдње назване лажима. Локалне самоуправе су, како они кажу, у редовном контакту са „лекарима који раде надљудски посао и пружају сву помоћ која је могућа, према закону“.


"Локалне власти су спремне и способне да помогну кампању цепљења обезбеђивањем места и особља. Градска управа и локалне самоуправе покренуле су неколико иницијатива да се то учини, али углавном су заузврат добијали само политичке нападе“, наводи се у допису.


У истој изјави се влада и Кабинет премијера оптужују за „губљење времена на подле и гнусне политичке нападе, док Мађарска непрестано постиже трагичне рекорде, јер је стопа смртности од ковида међу највишима на свету“.


„Владин Кабинет и његово руководство коначно би требало да препознају да не постоје окрузи Фидеса и левичарски окрузи, када је реч о напорима за заштиту од пандемије, већ само грађани Будимпеште који заслужују ефикасну акцију, уместо политичког тона. Дужност Кабинета требало би да буде да омогући брзу и транспарентну кампању цепљења, заједно са окружним локалним саветима Будимпеште", наводи се у саопштењу.