Нова улагања произвођача ауто-делова

У четири српска града, до краја ове године почеће реализација пројеката отварања погона за производњу ауто-делова страних компанија, што значи отварање око 4.000 нових радних места у наредним годинама.Упркос пандемији, Србија има прилив страних директних инвестиција, а да улагачи из иностранства не одустају, потврђују четири инвестиције у области аутомобилске индустрије, чија реализација би требало да почне до краја године. У новим фабрикама у Инђији, Алексинцу, Ћуприји и Зајечару биће отворено укупно око 4.000 нових радних места у наредним годинама.

У Инђију долази јапански Toyo Tires, један од најпознатијих светских произвођача аутомобилских гума, а почетак изградње производног погона најављен је за октобар. Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, рекао је да је вредност те инвестиције, по најави инвеститора, око 390 милиона евра, а да ће у будућој фабрици у Инђији бити обезбеђено око 500 нових радних места. Држава би, према његовим речима, ову инвестицију требало да субвенционише са 41 милион евра.

Почетак реализације осталих инвестиција очекује до краја 2020. Нову фабрику у Алексинцу требало би да отвори аустријска Manga, која производи пресвлаке за аутомобилска седишта и која већ има погон у Оџацима. Ова компанија је већ присутна у Алексинцу, где тренутно послује у изнајмљеној хали, као браунфилд инвестиција, али им је у плану гринфилд инвестиција, то јест изградња нове фабрике.

– Од 2012. до сада су запослили око 1.797 радника. Пројекат у Алексинцу биће у вредности око 9,1 милион евра, запослиће 570 нових радника – рекао је Стевановић и навео да је Manga озбиљна компанија која у више од 340 производних капацитета и у 92 развојна своја центра широм света запошљава око 160.000 људи.

Немачка компанија SMP automative требало би да до краја године започне изградњу фабрике у Ћуприји. Ова фирма бави се производњом спољних и унутрашњих модула за аутомобиле, то јест производа попут браника, решетки и каросеријских елемената, лајсни, спојлера, сунчаних визира, инструмент-табли, унутрашњих централних конзола и модула за врата са пратећом електриком.

Према најави државног секретара, у Министарству привреде се очекује запошљавање 400–450 нових радника. За компанију SMP automative је рекао да је у саставу групе у којој је и PKC, који је до сада кроз два пројекта у Смедереву инвестирао 28 милиона евра и запослио 2.700 људи. Он је нагласио да се ускоро очекују предлози о нивоу и вредности подстицаја за компаније у Алексинцу и Ћуприји.

Ирска компанија APTIV, која се бави производњом делова за аутомобилску индустрију, долази у Зајечар и у наредним годинама планира да отвори око 2.500 нових радних места.

– То је за Зајечар и Тимочку Крајину јако важно. После толико година сивила и неизвесности коначно једна велика озбиљна инвестиција у Зајечару – рекао је Стевановић.

Осим ових већ уговорених, у најави је још једна јапанска инвестиција. Председник Србије Александар Вучић састао се пре два дана са делегацијом корпорације Nidek, водеће јапанске компаније за производњу електричних мотора. Председник корпорације Nidek Јун Секи, изразио је заинтересованост компаније да улаже у Србију и истакао да планирана инвестиција износи више од 100 милиона евра, чиме би се отворило и више стотина радних места у Новом Саду.