Нова шефица Управе за атомску енергију

Премијер Виктор Орбан именовао је своју сарадницу Андреу Беатрикс Кадар за челницу мађарске Управе за атомску енергију (АОХ) у наредних девет година.


Андреa Беатрикс Кадар

Пре неколико месеци, Фидес је у парламенту реализовао идеју да пословање Управе за атомску енергију буде изван домашаја јавности и утицаја будућих влада. Значај АОХ-а је посебно велики у светлу реализације пројекта надоградње Пакша, што укључује и Русију, па је то веома спорна тема у Мађарској.


Кадарова је започела је своју професионалну каријеру у Министарству спољних послова, а потом је обављала одговорне функције у Орбановој администрацији. Од 2012. до 2014. године радила је у Кабинету премијера као заменица државног секретара, на челу Бироа за националну безбедност. У јулу 2014. године именована је за заменика државног секретара за енергетику, у Министарству националног развоја.


Телекс је саопштио да је значај АОХ-а у томе што одлучује о грађевинској дозволи за пројекат Пакш 2, односно треба да одобри изградњу још два блока електране, коју ће реализовати руски Росатом. Доградња мађарске нуклеарке највећим делом биће финансирана руским кредитом, па је опозиција обећала да ће, ако дође на власт, стопирати овај пројекат, као и изградњу кинеског Универзитета Фудан и брзе пруге према Србији. Међутим, имајући у виду деветогодишњи мандат нове шефице управе која брине о овом послу, остварење намере опозиције могло би да буде компликованије него што се до сада чинило.