Нове мере владе важе од данас

Влада Србије одлучила је, на предлог Кризног штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19, да од понедељка остају затворени угоститељски објекти - кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови, као и тржни центри.


Објекти продаје хране и установе културе (биоскопи, позоришта, галерије и библиотеке) могу да раде до 21 час, а сви остали објекти до 20 часова, уз поштовање одређених услова. Како је саопштнео из Владе Србије, сви објекти који буду отворени морају обезбедити поштовање мере од минимум девет квадратних метара по особи или посетиоцу, а изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест квадратних метара по особи.


Влада Србије истиче да ће бити појачан инспекцијски надзор поштовања управо ове мере - поштовања дозвољеног простора по особи унутар објекта, као и постојања ковид редара у датом објекту. Угоститељским објектима дозвољена је шалтерска продаја хране и пића 24 сата дневно. Хотелски ресторани и кафеи могу до 21 сат услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком.


У саопштењу се истиче да Влада и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана: „Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву”, каже се у саопштењу.


Додаје се да ће се вакцинација против заразне болести ковид-19 одвијати без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.