top of page

Нове ограде на јужној граници Мађарске

Према писању мађарског портала ХВГ, које је пренело више медија, Мађарска је без много најава почела изградњу и подзмене ограде на граници са Србијом како би спречила долазак миграната.


Како наводи портал ХВГ, већ је изграђено десет километара подземне ограде, али се на наводи где се она налази, нити шта се подразумева под градњом подземне заштите, односно која врста препреке се користи и на којој дубини. Градњу подземне баријере у августу је током посете пограничном месту Реске најавио Жолт Халмоши, заменик главног полицијског капетана Мађарске, али тада није обелодањено када ће она почети, нити на којој деоници ће се одвијати радови.


Разлог за ово додатно обезбеђивање мађарске границе према Србији свакако је у чињеници да је крајем прошле године пронађен први подземни тунел, а након тога и више узаних пролаза који су ишли испод двоструког реда жица којима је обезбеђена граница Мађарске. Последњи пут полиција је известила 5. октобра да је открила нови подземни пролаз, а највише их је до сада пронађено у атару града Сегедина, те околних насеља Ашотхалом и Келебија, која су прекогранично суседство Суботице.


Портал ХВГ се бавио и ценом ове подземне заштитне ограде, и према њиховим наводима, ових десет километара кошта 38 милиона форинти, односно нешто преко 100.000 евра. То се сматра правом ситницом у односу на то да је на ограду до сада потрошено 12,6 милијарди форинти.


Прва ограда од жилет-жице подигнута је 2015. године, прво на 175 километара дугој деоници према Србији. Ограда је после тога појачана са још једним редом жице, са размаком за пролазак теренских возила, а названа је паметном, јер је опремљена термовизијским камерама, уведени су оптички каблови који јављају чим се жица додирне, а на појединим местима постоје и звучници којима се на српском, енглеском, урду, арапском и фарси језику опомињу они који покушају илегални прелазак границе.


Гранични простор контролише војска и полиција, теренским возилима, али и дроновима, а однедавно су уведени и бродови како би спречили прелазак миграната чамцима преко Тисе.

コメント


bottom of page