Нове оптужбе за медијску неслободу

Мађарски ЕУ посланици били су веома подељени у својим ставовима о стању слободе медија у Мађарској, током јучерашње расправе у Европском парламенту.


Обраћајући се посланицима у дебати о стању слободе медија у Мађарској, Пољској и Словенији, Вера Јурова, европска комесарка за правосуђе, заштиту потрошача и једнаке могућности, критиковала је случај затварања мађарске радио-станице "Клуб радио", посебно популарне међу опозиционо настројеним слушаоцима, која није успела да добије лиценцу за даљи рад, а није уродила ни жалба суду у Будимпешти.


Јурова је изразила наду да ће Савет министара за послове ЕУ ускоро вратити на дневни Мађарску, како би државе чланице могле да процене недавна дешавања у њеној медијској сфери.


Балаж Хидвеги, европски посланик из редова Фидеса, рекао је да су Мађарска, Пољска и Словенија биле жртве „варљивих идеолошки мотивисаних напада“, јер имају „десничарске владе које се не плаше да се заложе за своје вредности“. Одбацио је оптужбе везане за "Клуб радио", тврдећи да је тај емитер подлегао истим правилима као и било која друга радио станица у Мађарској.


Хидвеги је рекао да су недавни кораци које је предузео опозициони начелник седмог округа Будимпеште „да затвори једини европски канал јеврејске заједнице - Хети ТВ, због одбијања да задовољи његове политичке циљеве“, веома забрињавајући: „Никада нисмо чули да се левичарске групе у ЕП-у изјашњавају о овој афери“, рекао је Хидвеги.


Члан европског парламента из Демократске коалиције Чаба Молнар, рекао је да је "свако ко се усудио да каже истину о Орбановом режиму ућуткан": „Већина Мађара не зна истину, јер је Орбанов режим уложио велике напоре користећи методе једнопартијског система да уништи слободне медије у Мађарској“, рекао је он.


Ана Донат из покрета Моментум рекла је да је током последњих десет година Орбан „ућуткао медијске играче чија мишљења није волео“. Она је рекла да власничку структуру мађарских медијских компанија треба учинити транспарентнијом и позвала ЕУ да предузме мере за постизање независности медија од власти и против покушаја наметања цензуре на друштвеним мрежама.


Члан парламента из партије Јобик, Мартон Ђенђеши, рекао је да је у последњих десет година у Мађарској елиминисана медијска слобода. „Сврха централизације мађарских медијских компанија је ширење лажних вести и стварање лажних наратива“, рекао је он и позвао на успостављање паневропског канала вести, независног од националних влада.