Нове погодности за парове са децом

Влада ове године покреће свој највећи програм за изградњу кућа икада, изјавила је на Фејсбуку Каталин Новак, министарка за породична питања. Према тој шеми, стопа ПДВ-а на новоизграђене домове смањена је са 27 на 5 процената, од 1. јануара.


Мере такође омогућавају куповину нових кућа уз помоћ државних субвенција за становање. У том случау породице су ослобођене плаћања ПДВ-а и осталих трошкова, рекла је министарка.


"Први дан у години је уједно дан покретања новог циклуса субвенција за обнову домова, за домаћинства са најмање једним дететом", истиче Каталин Новак.


Према том програму, држава ће покривати половину трошкова обнове, до највише три милиона форинти (8.200 евра) по једном домаћинству. Такође, повлашћени кредити за обнову кућа биће доступни од 1. фебруара, рекла је она, напомињући да ће њихов рок бити ограничен на десет година. Влада такође проширује програм реновирања поткровља, рекла је она.


Породице са троје деце, које искористе ову могућност, имаће право на субвенцију од 10 милиона форинти, оне са двоје деце 2,6 милиона, док ће породице са једним дететом имати право на 600.000 форинти бесповратне субвенције.