Нове просторије UNOCT-а у Будимпешти

Министар иностраних послова Петер Сијарто отворио је нове просторије Канцеларије Уједињених нација за борбу против тероризма (UNOCT) у Будимпешти и рекао да су рано откривање и превенција данас важнији у борби против тероризма него икада раније.


Сијарто је рекао да је UNOCT "главни играч у борби против међународног тероризма и у великој мери доприноси одржавању безбедности и мира широм света". Подсетио је да седам организација УН-а запошљава око 1.500 људи у Мађарској и да је у интересу Мађарске да операције УН-а "постану флексибилније и ефикасније“.


Оценио је неизбежном њихову структурну и оперативну реформу и позвао да се UNOCT у потпуности интегрише у буџет УН-а, као део тог процеса: "UNOCT у Мађарску доноси процесе са високом додатом вредношћу који захтевају висок ниво стручности, а такође представљају прилику за озбиљан развој", рекао је Сијарто и обећао подршку мађарске владе новим функцијама UNOCT-а.


УН се, по њему, суочио са највећим изазовом у свом постојању пре шест година, на почетку миграционе кризе, која је, како је рекао, представљала и озбиљне безбедносне ризике.


"Земље чланице Европске уније живе у сенци растућих терористичких претњи од 2015. године. Пандемија корона вируса присилила је многе да раде и уче путем интернета, чинећи сајбер простор новом метом екстремистичких и терористичких идеологија“, рекао је Сијарто.


Лоренцо Пасквали, шеф УНХЦР-овог глобалног сервисног центра у Будимпешти, захвалио је мађарској влади на подршци. Канцеларија је отворена 2007. године са 100 запослених, а сада је њихов број већи од 500, подсетио је он.


Шеф UNOCT-а Петер Смит, рекао је да је мађарска влада подржала отварање канцеларије током читавог процеса планирања: "Својим постојањем у Мађарској, UNOCT је ближи земљама које су затражиле помоћ у глобалној борби против тероризма", рекао је он.