top of page

Нове тамне сенке над брзом пругом

Неколико тамних сенки надвило се над пројекат који би требало да убрза путовање од престонице Србије до престонице Мађарске. Једна од њих је истрага Европске комисије против кинеске компаније која ради на изградњи брзе пруге између Београда и Будимпеште, а друга је питање да ли ће ова компанија моћи да испуни европске железничке стандарде.Према писању портала БИФ У јануару ове године сазнали смо да је завршено 74% пруге од Београда до Суботице која би требало да води ка главном граду Мађарске. Најављено је да ће, ако се радови буду одвијали досадашњим темпом, цео пројекат бити завршен до краја ове године. После тога ће бити спровођени тестови пруге у трајању од три месеца, да би потом она била пуштена у рад негде у марту 2025. У овом пројекту Србија гради свој део пруге, а Мађарска онај део који се налази на њеној територији.


Међутим, питање је да ли ће ови рокови бити испоштовани с обзиром на то да је Европска комисија отворила истрагу против компаније која гради поменуту пругу. У питању је CRRC Qingdao Sifang Locomotive, подружница кинеске државне компаније CRRC Corporation. Истрага се тиче њеног учешћа у другом пројекту који се реализује на европској територији. Kонкретно, реч је о кршењу правила тржишног пословања односно о нелојалној конкуренцији европским компанијама. ЕУ наиме обавезује учеснике у свим пројектима вреднијим од 250 милиона евра да јасно истакну ако добијају инострану финансијску помоћ, на пример у виду субвенција, у случају да је та помоћ премашивала вредност од четири милиона евра у претходне три године. А сумња се да је CRRC Qingdao Sifang Locomotive добијао управо овакву помоћ пре него што је склопио уговор вредан 610 милиона евра о снабдевању бугарског тржишта бугарским возовима.


Додатни проблем је и константно (намерно или случајно) подгревање приче која се већ неко време шири по мађарским медијима – да кинески произвођач није у стању да задовољи европске стандарде изградње железничке инфраструктуре због чега је недавно део радова код Будимпеште обустављен. На нашој територији су, као што смо чули, радови у пуном јеку, али у Мађарској веома слабо напредују.


Kако јавља СееБиз, све је мања шанса да ћемо наредне године од Београда до Будимпеште путовати само 2,5 сата. Према писању овог портала, проблем је у томе што кинеска компанија не може да имплементира европски систем осигурања и контроле возова. Наводно су јој помоћ за тај део посла понудиле немачке фирме, али је званични Пекинг одбио.


Мађарски званичници се не изјашњавају о овом питању, али медији преносе бојазни јавности да ће Мађарска због пројекта остати у саобраћајном запећку Еуропе. Наиме, Kинези би могли да заврше пројекат користећи своје стандарде и да ставе пругу у функцију повезујући је са деоницом у Србији, али се та рута не би могла спојити на остатак европске мреже. Због тога би се ЕУ могла окренути рутама кроз Словенију и Хрватску, чиме би била оштећена и Србија.

Comments


bottom of page