Нови владини подстицаји за парове с децом

Мађарска влада ће породицама дати до три милиона форинти (око 8.400 евра) помоћи за обнову кућа и станова, најавила је министарка за питања породице, што је нова у низу мера за подстицај економског опоравка од пандемије корона вируса.


Породице с најмање једним дететом моћи ће да затраже од државе половину трошкова за обнову кућа и станова, највише до три милиона форинти, каже министарка за питања породице Kаталин Новак.


Пре недељу дана премијер Виктор Орбан је објавио да ће поново, за пет одсто, смањити ПДВ на станоградњу до краја 2022, како би подржао јачање грађевинског сектора. Мађарска, чији је ПДВ од 27 посто највећи у Европи, примењивала је од 2016. до краја прошле године порез од пет посто на пројекте станоградње, што је изазвало стамбени процват и посредно подстакло привредни раст на четири до пет посто.


Кандидати су позвани да учествују у програму субвенција за становање „Чок“ који је влада покренула 2015. године. Подршка покрива енергетске надоградње, реновирање купатила, кухиње и доградњу просторија.


Министарка Новак је као пример навела да би свака породица са дететом могла да потроши шест милиона форинти на обнову и да при том, уз помоћ државе, уштеди три милиона. Према њеним речима, стопа ПДВ-а на продају станова у новоградњи се смањује са 27 на 5 процената, од 1. јануара следеће године. Домаћинства која се квалификују за владин програм такође могу да поврате ПДВ од 5 процената приликом куповине новог стана, додала је она.