Нови мигрантски талас због одлуке Турске

Представник турске полиције рекао је Ројтерсу да су обласка стража и гранична полиција добиле наређење да не заустављају мигранте и избеглице да преко копна или мора прелазе у Европу, а у ишчекивању доласка нових избеглица из Идлиба.Близу хиљаду миграната кренуло је кроз северозападну Турску ка граници са Грчком и Бугарском, након што је турска полиција саопштила да неће више заустављати сиријске избелице на путу ка Европи, јављају турски медији. То се дешава након што су јуче у ваздушним нападима сиријске војске у Идлибу погинула 33 турска војника.


Турска агенција Демирорен навела је да је близу хиљаду миграната, укључујући жене и децу, кренула ка границама Грчке и Бугарске са турском Турске. Међу њима су, како се наводи, Сиријци, Иранци, Ирачани, Пакистанци...


Мигранти су се такође окупили у западној Турској с циљем да бродом дођу до грчког острва Лезбос, преноси Ројтерс агенцију Демирорен. Ројтерс наводи да нису независно могли да потврде те наводе, као и да нису успели да потврде веродостојност видео снимака миграната које је објавила турска провладина телевизија.


Турска телевизија НТВ приказала је снимке људи који иду кроз поља носећи ранце на леђима и навела да избеглцие покушавају да пређу границу Капикуле и уђу у Бугарску, али да им то није дозвољено, јавља Танјуг. Такође, турска телевизија је навела да је иста група миграната потом покушала да дође до границе Пазаркуле и пређе у Грчку, али да није јасно шта се потом догодило.


Ројтерс подсећа да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније више пута претио да ће отворити границе за мигранте који иду ка Европи. Уколико то учини, прекршио би обећање које је дао ЕУ, због чега би Европа променила свој став према ситуацији у Идлибу.