Нови национални паркови

Подручја Старе планине и планина Кучај-Бељанице од данас су под највишим степеном заштите државе, јер ће бити проглашени националним парковима, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.


Министарка Вујовић

„Ово су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији након 40 година, а тај статус су заслужили због великог природног богатства на својим територијама”, рекла је Вујовићева за Танјуг.


Како је саопштено из Министарства заштите животне средине, студије за нове националне паркове које је израдио Завод за заштиту природе, данас су постављене на сајт ресорног министарства, а од тог момента је и званично покренут поступак заштите.


Ирена Вујовић каже да је предвиђено да се Национални парк Стара планина простире на 116.000 хектара, а Национални парк Кучај-Бељаница на око 45.000 хектара, наводећи да је циљ да се сва природна добра сачувају за будуће генерације: „Зато смо и покренули поступак и прогласићемо ова два подручја националним парковима, у којима природа ужива највећи степен заштите”.


Истакла је да је заштићено подручје Стара планина једно од највреднијих и најпосећенијих у Србији, које поред лепоте пејзажа, одликује и богатство биљног и животињског света. Кучај-Бељаница је, како каже, шумско подручје, са очуваним храстовим и буковим шумама, али и пећинама, клисурама и кањонима.


Министарка је рекла да је Стара планина до сада имала статус парка природе, те да ће проглашењем националног парка добити максималан степен заштите, а да је подручје Кучај-Бељанице сада први пут под заштитом.