Нови Сад - европски тренд бренд

Град Нови Сад добитник је награде за најбољи европски тренд бренд у области културе за 2021. годину, у оквиру Награда за европске културне брендове, које су 16. пут додељене у Дрездену, саопштила је данас Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.Српска Атина, како називају главни град Војводине, на тај начин је постала први град у овом делу Европе који је понео ту награду, јер су до сада добитници били из Западне Европе – Париз, Минхен, Берлин, Осло и друге метрополе. Захваљујући Новом Саду, Србија се тако нашла у друштву четири земље које су имале своје представнике међу лауреатима – Немачке, Француске, Италије, Норвешке.


У веома жестокој конкуренцији за најпрестижнију европску награду у области културе, нашло се 110 организација, институција и културних установа из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Белгије, Белорусије, Француске, Израела, Литваније, Русије, Србије и Холандије. Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” је у категорији „Најбољи европски тренд бренд” у финалном избору стручног жирија победио берлинску организацију „Stiftung Zukunft Berlin” и дигиталну швајцарску платформу за културу „SpectYou”.


Међу овогодишњим лауреатима су и бечки културни центар „Brunnenpassage Wien” у категорији „Европска награда за урбану културу”, „Дрезденски симфонијски оркестар” за допринос култури у условима пандемије, као и појединац – Илијад Розенберг, директорка и кустоскиња меморијалног центра „Јад Вашем” у Израелу. Новосађани су сада носиоци европске награде коју је њихов град добио због нових брендова културе који су утемељени претходних година – манифестације „Дочека”, фестивала „Калеидоскопа културе” и мреже културних станица.


У оквиру пројекта и фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, наведени фестивали су се позиционирали у претходне четири године као брендови Новог Сада који су поставили нови приступ култури, повезивању различитих културних учесника и организацији и реализацији догађаја. Нови брендови подигли су продукционе капацитете, док је мрежа културних станица отворила нове могућности за уметнике, али и развој публике у најразличитијим деловима града и његовој околини.


Директор Фондације Немања Миленковић сматра да је кључна одредница ове победе – култура заједништва, јер ретко која награда је заслуга читавог града: „Новосађани су је добили јер су веровали, подржавали и заједнички радили на стварању толико новог, другачије и квалитетнијег у области културе да је Европа то поново препознала. Још једна европска титула Новом Саду није једино мерило успеха, али је важна јер сваки велики сан пролази кроз сумње, од чега је најопасније подразумевање”, исатакао је Миленковић.


Први човек Фондације је навео да титулом најбољег европског тренд бренда у области културе Нови Сад је захваљујући сцени и грађанима добио мерљиву вредност и немерљив позитиван углед, не само за наш град већ и за целу Србију.


Као легати који треба да остану граду и након године титуле Европске престонице културе, програмски лук „Дочек” претворио је најлуђу ноћ – дочек нове године од забаве до прославе која обухвата две нове године, два рачунања времена, два писма и две уметности – визуелну и извођачку.


Тако су прослављали културну разноликост, као један од главних епитета Новог Сада.

Фестивал „Калеидоскоп културе” као целогодишњи пројекат поставио је нове културне праксе базиране на култури заједништва, које повезују институције, организације, уметнике, волонтере и публику.


Мрежа културних станица очувала је културно и индустријско наслеђе града и ставила га у службу културе и уметности, активирила просторе у околним местима и удаљеним деловима Новог Сада и установила нове праксе децентрализације културе које могу бити пример и за друге градове. Та културна мрежа за сада обухвата осам простора и једну покретну културну станицу – Караван.


„Дочек” и „Калеидоскоп културе” су два од осам програмских лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” за 2022. годину. Управо ће у оквиру „Дочека” бити организовано свечано отварање Европске престонице културе 13. јануара 2022, односно представа „Зенитеум 20 :: 22”.


Пролог – увертира ће бити већ и сам програм 31. децембра који ће кроз извођачку и визуелну уметност бити својеврсни омаж великом српском научнику Николи Тесли.

„Калеидоскоп културе” планиран је од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.