Нови Сад: Нацртај ми будућност Европе

Поводом иницијативе „Нацртај ми будућност Европе”, жири је објавио имена осам младих уметника који ће од 25. априла до 9. маја, заједно креирати покретни мурал у Новом Саду, овогодишњој европској престоници културе, саопшила је ЕУ инфо-мрежа.


Чланови стручног жирија

Тим уметника сачињен од по два представника из Србије, Италије и Северне Македоније, и по једним из Црне Горе и Албаније, који предводи Андреј Јосифовски, кроз колективни уметнички перформанс представиће своју визију заједничке будућности европске заједнице.


Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жофре рекао је том приликом да култура и уметнички изражај не познају границе јер су неисцрпан извор инспирације који нам помаже у креирању боље будућности.


„Овом иницијативом смо желели да покажемо богатство и таленат младих европских уметника, као и њихов потенцијал да допринесу важним темама које ће одредити нашу будућност. ЕУ и Западни Балкан деле исту историју и културу, а ја сам убеђен и исту судбину”, рекао је он.


Одлуку о учесницима предстојећег догађаја донео је жири који чине идејни творац и кустос галерије Њу Момент Лазар Сакан, директорка Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић Бугарски, концептуални уметник Никола Џафо и два представника Делегације ЕУ у Србији.


Председник жирија Лазар Сакан рекао је да је пристигао велики број квалитетних радова и да је био изазов изабрати осам аутора који ће кроз слику и боје представити оригинално и инспиративно виђење будућности.


Иницијатива „Нацртај ми будућност Европе”, организована је под покровитељством Делегације ЕУ у Србији и у сарадњи са Градским већем за културу Новог Сада и Фондацијом „Нови Сад - Европска престоница културе”.