top of page

Нови Сад одаје пошту Балашевићу

Више стотина Новосађана одало је синоћ на Тргу слободе пошту свом суграђанину, кантаутору Ђорђу Балашевићу, а заставе у овом граду спуштене су на пола копља.


Балашеви поштоваоци палили су свеће и остављали цвеће око споменика Светозара Милетића, а са разгласа су се чуле песме попут „Кад одем”, „Словенска”, „Д мол”... Грађани су се претходно окупили испред Балашевићеве породичне куће у Улици Јована Цвијића 33, у Новом Саду, а затим је центар њиховог окупљања био центар града.


Балашевић је преминуо у петак, после тродневног лечења у Клиничком центру Војводине, од последица корона вируса. Претходно је, како је саопштено, десетак дана безуспешно лечен у кућним условима. Место и време сахране за сада нису познати.


Многе колеге музичари и драмски уметници опраштају се на друштвеним мрежама од Ђорђа Балашевића. Цео регион на просторима бивше Југославије је такође потресен овом трагедијом и великим губитком.


Уметница Амира Медуњанин, веома чест гост Београда и Србије, одлучила је да се опрости од Балашевића стиховима из његове песме „Лађарска серената”, чији је текст поделила на свом Фејсбук профилу: „Да од силних брига Бог посустане, па ме замоли да га одменим не би било лепо да му док не устане, свет на боље променим”.


Масимо Савић се од легендарног Балашевића опростио се стиховима из песме „Живот је море” и записао да не верује у његов одлазак: „Мог мора нема, ал' ја живим у нади, да можда, ипак, негде срешћемо се још”, стихови су које је Масимо поделио на Инстаграму.


„Овим стиховима из Балашевићеве песме 'Живот је море', коју сам певао на албуму 'Сунце се поново рађа', покушавам се опростити, а претешко ми је прихватити чињеницу да га више нема. Да више неће стварати. Да више неће пунити то море живота ведрином. И љубављу. За музику. И за човека. Панонски морнару, туга је моја без краја и дна”, поручио је Масимо.


Најпотресније и најдуже објаве из неколико наставака је написала Кристина Ковач, која није хтела да се помири са чињеницом да се тако нешто уопште могло догодити: „Реците ми да није истина....Молим вас. Реците ми да је Панонски морнар још увек ту, да није истина да нас је напустио. Плачем, плачем, ужасно сам, бескрајно тужна. Спавај мирно, Ђоле, нека те чувају кошуте плахе вечно гоњене обрисима страха, и сањај како руски волиш, јер ти си, рекло би се, само тако и умео. Ни за ким ког никада нисам упознала нисам овако плакала. Како ће ове сузе престати?”, објављено је Фејсбук профилу Кристине Ковач.


Бас гитариста поп рок групе ''Неверне бебе'' Владан Влајко Ђурђевић подсетио се свих покојних музичара који су отишли за веома кратко време у само неколико дана: „Свака смрт је сама по себи страшна и тера нас да се замислимо и преиспитамо о свом животу и животу људи око нас…Толико је људи отишло за време ове ужасне пандемије да све полако губи смисао”, написао је басиста. Ђолетова смрт ме је ужасно потресла, таквог кантаутора и текстописца тешко да ће мајка поново родити... Жао ми је и Бранка Марушића - Чутуре, пионира ЈУ-рок сцене који је преминуо јуче. Сетих се и Мише Алексића као и свих осталих који су нас прерано и ненадано напустили. Ово је мој поздрав свима њима, нека буду са анђелима и нека им је лака земља”, поручио је Ђурђевић.


Рок песник, композитор, гитариста, певач и продуцент Никола Врањковић само је кратко написао „Збогом и хвала на свему”, а затим „окачио” песму од Балашевића - „Неко то од горе види све”.


Словеначки кантаутор Зоран Предин јер је на својој Фејсбук страници само објавио слику на којој су Балашевић и он насмејани, а поред написао „Не знам шта да кажем...”

Рок група ''Кербер'' се од Балашевића на Фејсбуку опростила објавом: „Драги пријатељи, управо смо добили вест да је наш колега, легенда, вечити младић и новосадски лола, Ђорђе Балашевић преминуо! Његово дело остаће златним словима уписано у историју музике овог поднебља! Његовој породици, пријатељима и поштоваоцима, група Кербер изјављује најдубље саучешће. Нека му је вечна слава, спокој и мир његовој души! Збогом легендо!”.


Глумац Бранислав Лечић поетски се изразио на мрежама: „Отишао је Ђоле, велики песник. Увек сам чекао његову нову песму да ми освежи дух, покрене срце и врати у нормалу. Нигде ти не идеш Балашевићу! Остаћеш вечно са нама да штитимо наше багрење!”.


Глумац Никола Којо је био видно узнемирен када је чуо за овај губитак: „Оде нам још један великан музике...Сваки твој стих, твоја строфа и емоција урезана је дубоко у мени испод коже. Почивај у миру Легендо музике! Лепо сећање си оставио иза себе! Живиш у нама. Поздрави све моје колеге горе на небу, посебно мог драгог кума Манду Срешћемо се сви. Некад! Хвала ти на свему!”, закључио је Којо.Comments


bottom of page