Нови Сад: Помен и почаст жртвама "Рације"

Почаст невино настрадалим жртвама мађарске фашистичке војске у јануару 1942. године, прошле недеље су одали представници Новог Сада, Скупштине Војводине, амбасадори Израела и Немачке, представници амбасада Мађарске, Црне Горе, Бугарске и Сједињених Држава, као представници Јеврејске општине, Савеза јеврејских општина Србије и ромских удружења.Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да Нови Сад „већ осам деценија крвари са својим невино страдалим суграђанима“, и да „тугу носи сваког дана, часа и на сваком кораку“, нагласивши да је Новосадска рација била „најсуровије организовано убијање невиних и незаштићених људских бића“, уз напомену да се „та свирепост не може нити схватити нити прихватити“.


„Не смемо престати да се сећамо иако то сећање боли. Зато томе морамо учити нашу децу, иако није лако причати о смрти и страдањима онима коју су на почетку животног пута. Такве туге не смеју да се утапају у забораву, јер нас оне уче и опомињу да будемо бољи“, рекао је Вучевић.


Он је најавио да ће бити покренута иницијатива да Новосадска рација уђе као лекција у уџбенике и званичан школски програм Србије, и најавио и покретање иницијативе за изградњу меморијалног центра, објаснивши да је потребно да се направи „једно место на којем би била сабрана сва сведочанства, успомене и чињенице, на којем ће се учити истина о фашистичким злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима, и неговати сећање на жртве Новосадске рације“.


У посланици патријарха Порфирија, коју је прочитао викарни епископ топлички Јеротеј, наводи се да „у Бачкој уз радост Божића сећамо и невино пострадалих жртава јануарског погрома“, који је спроведен у Чуругу, Жабљу, Мошорину, Шајкашу, Локу, Ђурђеву, Вилову, Гардиновцима, Госпођинцима, Темерину, Тителу, Новом Саду, Србобрану и Старом Бечеју нагласивши да је уз Јасеновац, Маутхаузен, Аушвиц, Треблинку, Берген-Белзен, Дахау и Мајданек, „разлика само у трајању и демонској продуктивности убица“, те да „друге разлике нема“, наводи се у посланици.


„Ми православни Срби никада мађарски народ нећемо препознавати у ликовима злочинаца Јаноша Тота, Гезе Баторија, Ђуле Зомборија, Миклоша Нађа, Шандора Kепира него га препознајемо кроз бесмртне ликове јунака као што су Пал Телеки, Лајош Дунафалви, Ендре Бајчи Жилински, који су спасили Kовиљ, Надаљ и животе суседа у Будисави, Бачком Градишту и другим местима“, истакао је патријарх Пофирије у свом писму.


Помен у име Српске православне цркве одржали су викарни епископ топлички Јеротеј и викарни епископ мохачки Дамаскин, док је у име Јеврејске заједнице помен служио Рабин Србије Исак Асиел, уз пратњу хорова саборне цркве „Свети Георгије“, Успенске цркве „Антифон“ и јеврејске општине „Хашира“.


Након минута ћутања и полагања венаца код споменика „Породица“, Дунавом је у знак сећања такође пуштен венац, а помен је одржан и код спомен табле на новосадској плажи „Штранд“.


Новосадска рација један је од најстрашнијих злочина који се догодио током мађарске окупације. Од 4. до 29. јануара 1942. године у Новом саду и околним местима, више од летири и по хиљаде Срба, Јевреја, Рома и других, на зверски начин је убијено и бачено под лед Дунава и Тисе.