top of page

Новом Саду признање „Мелина Меркури”

После признања за најбољи европски тренд бренд у области културе, Нови Сад је добио и награду „Мелина Меркури”, која се додељује најуспешнијим носиоцима титуле Европска престоница културе, саопштено је данас из Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе 2022”.


Панел експерата Европске комисије 2019. године оценио је Нови Сад као једну од најбољих Европских престоница културе у припремној фази и сада је, након трећег контролног извештаја, дао препоруку да „Српска Атина” добије ово престижно признање.


„Програм и његова европска димензија веома су снажни и закључујемо да тим добро разуме концепт Европске престонице културе. Са задовољством издвајамо велики број међународних сарадњи у оквиру програма и изузетан труд за развој публике”, наводи се у извештају стручњака Европске комисије.


Комисија закључује да ће се у наредном периоду наставити са започетим процесима на стварању трајних легата који ће остати Новом Саду и након године титуле, као и неговањем изграђених мостова између уметника и грађана.


Добијањем награде „Мелина Меркури” и Награде за најбољи европски тренд бренд у области културе, Нови Сад је постао једина Европска престоница културе до сада са две престижне европске награде и пре титуларне године.


По речима представника Фондације, „кроз позитивне оцене три различита жирија европских експерата, „Српска Атина” је у претходних пет година потврдила свој квалитет у укључивању локалне сцене и грађана, развоју и међусобном повезивању установа културе и ванинституционалне сцене, децентрализацији културе, подизању продукцијских и програмских капацитета, али и отварању и обнављању нових простора.”


Захваљујући томе, Новом Саду после 2022. године, поред европски реномираних програмских легата - Дочека и Калеидоскопа културе - остаје и пет обновљених средишта културе: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Алмашки крај, центар града са Позоришним тргом, Дистрикт на простору Великог Лимана и мрежа културних станица широм града.


Награда „Мелина Меркури”, названа по глумици и некадашњој грчкој министарки културе, сматра се најзаслужнијом за покретање пројекта „Европска престоница културе.”

Comments


bottom of page