Ново удаљавање Фидеса од ЕПП-а

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да ће партија Фидес, на чијем је челу, пре напустити конзервативни блок Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту, него што ће прихватити санкције у складу са новим правилима, која би требало да буду усвојена у среду.


Ту поруку Орбан је упутио у писму које је послао Мафреду Веберу, немачком ЕУ посланику и шефу ЕПП-a, највеће посланичке групације у Европском парламенту, пренео је Политико.


Чланице Европске народне партије договориле су се прошле недеље да се уведе правило које би омогућило да се убудуће кажњавају странке, а не само посланици који крше правила.


Орбан је написао Веберу да ће Фидес отићи ако конзервативни блок одлучи да промени прописе, као што је предложено у петак. Предложене промене дозволиле би да се одређена група суспендује или искључи из блока ЕПП-а са само 50 посто гласова, у неким случајевима.


Чланство Фидеса у ЕПП-у је суспендовано у марту 2019. године, али је 11 посланика Орбанове партије и даље у тој посланичкој групи Европског парламента, упркос захтевима неких чланица да они буду искључени. „Желим да вас обавестим да ће Фидес напустити ЕПП, уколико одредбе које су договорене на састанку одржаном 26. фебруара буду усвојене“, написао је Орбан у писму Веберу.


Министарка за породицу у Влади Мађарске и потпредседница Фидеса Kатлин Новак оптужила је неке чланице ЕПП-а да воде "неприхватљиву борбу унутар те групације у време када се читава Европа у пандемији бори да спаси што више живота".


Аустријски европосланик и члан посланичке групе ЕПП Отмар Kарас изјавио је да та групација неће попустити због притиска који врши Орбан. „Нећемо дозволити Орбану да нас уцењује. Посланичка група ЕПП наставиће са планираном променом интерних правила“, поручио је Kарас.


У случају да 11 посланика Фидеса напусти ЕПП, та посланичка група и даље ће бити најбројнија у Европском парламенту, јер сада има 187 чланова, 42 више од социјалдемократа.