Нов режим рада позоришта и галерија

Услед нових епидемијских мера Кризног штаба Србије, које ће трајати до понедељка, 22. марта, када ће и готово све установе културе бити затворене, многа српска позоришта су отказала, односно померила своје представе у том периоду.


Ауторска и глумачка екипа представе „Илузија” Пјера Корнеја у режији Николе Завишића, своје премијерно издање заказано за петак, 19. марта, на сцени „Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду, померила је. О новом термину премијерног извођења ове представе управа националног театра накнадно ће обавестити своју публику.


И Народно позориште у Нишу отказало је премијеру своје представе ,,Где смо оно стали” по тексту Марјана Тодоровића, у режији Ненада Тодоровића, (17. и 21. марта, као и прву репризу 22. марта), али и представу ,,Ана Карењина” ,18. и 19.марта. Атеље 212 повукао је комплетно све наслове, и у марту ће, ако околности дозволе, имати само премијеру нове драме „Син” у суботу, 27. марта.


Сва дечја позоришта су такође објавила да неће имати представе од 17. од 22. марта, па најмлађи поклоници позоришне уметности неће моћи да гледају планирану премијеру комада „Хајди” по делу Јохане Шпири у режији Ђурђе Тешић у продукцији позоришта „Бошко Буха”. Најмлађа публика неће моћи да ужива ни у сценским чаролијама бројних јунака, будући да су померана извођења представа „Гуливер” и „Крађа кокосових ораха” у Малом позоришту „Душко Радовић”, а ти дани су „празни” и у популарном „Пужу”.


Пан театар неће играти своју „Успавану лепотицу”, нити „Петра Пана”, односно „Бајку о мудром прасету”, а у позоришту лутака „Пинокио” публика ће остати ускраћенa и за бајке „Аладинова чаробна лампа”, „Пинокио”, “„Барони ди Макарони” и „Шешир пун боја”.


Београдско драмско позориште отказало је своју представу „Кишне капи на врелом камењу”, као и све остало до 22. марта. Југословенско драмско позориште такође је све отказало, односно померило у овом периоду, али и данима иза, осим најновије представе „Каспар”, која је тек у петак, 26. марта на репертоару. Њима се прикључује и Звездара театар, који неће играти своје представе „Берачи снова”, „Генерална проба самоубиства”, као ни „Љубав у Савамали”.Позориште на Теразијама отказало је извођење мјузикла „Мама миа” планирано за суботу и недељу, 20. и 21. марта, а Битефтеатар премијерна гостовања: монодраму „Чај са Кублај Каном” 18. марта из Новог Сада, али и плесни хип хоп пројекат „Део мене и ја ‒ Вита Бревис” према роману Јустејна Гордера, у суботу, 20. марта. Земунски Мадленианум отказао је извођење драме „Жанка”, али и оперете „Весела удовица” најављено за недељу, 21. март.


Сходно новим епидемијским мерема које су ступиле на снагу, бројне галерије у којима је требало или јуче или дан раније да буду отворене изложбе одложиле су своје програме. Тако ће се отварања поставки, а према обавештењима која смо добили из ових излагачких простора, у Библиотеци града Београда, Галерији УЛУС, У10 простору и Продајној галерије Београда десити у новим терминима, о којима ће публика бити благовремено обавештена. Галерија Матице српске је програме преселили у виртуелни простор. Актуелна поставка у простору Графичког колектива у Драгослава Јовановића 11, која је отворена у уторак, биће продужена и трајаће и током следеће недеље.