Ноћ књиге широм Србије и региона

Манифестација „Ноћ књиге”, 25. по реду, биће одржана од 10. до 12. децембра, на чак 63 локације у књижарама „Делфи” и „Лагуниним” клубовима читалаца у 33 града у Србији и региону (Бањалука, Бијељина, Тузла, Сарајево, Градишка, Приједор, Подгорица, Никшић), као и на сајтовима laguna.rs и delfi.rs, а под покровитељством Еуробанк Србије.


Организатори овог фестивала књиге су издавачка кућа „Лагуна” и књижарски ланац „Делфи”. На конференцији за новинаре, на којој је представљена ова манифестација, говорили су уредници у „Лагуни” Ивана Мисирлић и Зоран Пеневски, као и нови „Лагунин” аутор Дарко Тушевљаковић.


Ивана Мисирлић је истакла да и ову „Ноћ књиге” обележавају велики попусти на издања „Лагуне”, и то за куповину једне књиге 25 одсто, за две 30 одсто, за три 35 одсто, а за четири или више књига 40 одсто. Читаоци ће добити и поклоне уз сваку куповину. Испорука ће бити бесплатна за све поруџбине преко сајтова laguna.rs и delfi.rs на територији Републике Србије. Повлашћена цена испоруке ДХЛ-ом за поруџбине преко сајта delfi.rs у току трајања манифестације за територију Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине износиће 10 евра.


– У популарисању књиге и читања прикључили су нам се и други издавачи, њих преко стотину. На њихова издања важиће попуст од 20 одсто, као и на страна издања и асортиман поклона – истакла је Мисирлићева.


Однедавно нови „Лагунин” аутор је и Дарко Тушевљаковић, добитник награде Европске уније за књижевност. И у новом роману „Узвишеност” Тушевљаковић комбинује реалистички приступ са нечим што садржи жанровске елементе, у овом случају је то најближе научној фантастици.


– У роману описујем Београд који можемо да замислимо да постоји сутра или за пет или 20 година, а циљ је добрим делом да се искораком из овог тренутка прича о садашњости. Протагонисткиња је млада жена која живи у будућем Београду, а која се суочава са породичном прошлошћу која је у доброј мери наша садашњост. У позадини свега, на светском плану се збивају догађаји који потресају цео свет и који суштински мењају начин живота у замишљеној будућности. Роман је у великој мери потрага за савршеним. Ми стално трагамо за савршенством, ретко када га, или никад, не досегнемо, али шта ако у тој нашој трци и жељи да стигнемо до савршене љубави, у овом случају највише, дођемо до тренутка када то буде остварљиво? Да ли ће нас то усрећити, хоћемо ли постати узвишени или ће се опет десити нешто непредвиђено – рекао је Тушевљаковић.


Промоција романа „Узвишеност” биће одржана 16. децембра, од 18 сати у књижари „Делфи” СКЦ. Зоран Пеневски у „Лагуни” брине о књижевности за децу и младе, а овога пута читаоци ће имати прилике да бирају међу издањима која се тичу и екологије, науке, али и популарних серијала, као што су књиге о Амелији Зубић и Јану Бибијану.


Међу важним издањима у „Ноћи књиге”, у „Лагуни” издвајају и књигу прича „Анђели неће сићи са небеса” Ђорђа Лебовића, коју ова издавачка кућа постхумно објављује, затим, нову књигу прича Јуа Несбеа „Острво пацова и друге приче”, нови роман краљице романтичне комедије Софи Кинселе „Забава тек почиње”, књигу „Смишљајте и истражујте: Сабрани списи” Џефа Безоса и многе друге. „Моралне поуке за лепе девојке”, трећи је роман у серијалу „Прва дамска детективска агенција” Александра Мекола Смита, о дечаку кога су можда одгајили лавови... Мноштво мање познатих појединости из живота популарних музичара открива у свом роману„Преко трња” легендарни гитариста „Рибље чорбе” Миша Алексић, који „Лагуна” постхумно објављује уз помоћ његове ћерке Мине. У књизи „Моја љубав Никола Тесла” Ана Атанасковић открива другу страну Теслине природе: нежног, пажљивог, дубоко моралног човека који избегава Аморову стрелу супруге блиског пријатеља и мецене.


И овога пута велики број „Лагуниних” писаца дружиће се са читаоцима, међу њима су и Бојан Љубеновић, Ненад Новак Стефановић, Миомир Петровић,


Душан Петричић, Владимир Вучинић, Горан Марковић, Љубица Арсић, Кери Чин и многи други, а многобројне библиотеке ће одобравати попусте на чланарину и организовати посебан програм.