Обама прозвао Мађарску

Тип чврсторукашког руковођења државом, какав смо видели код Доналда Трампа, неће нестати са светске сцене одласком 45. председника Сједињених Америчких Држава, рекао је Трампов претходник Барак Обама и навео Мађарску као пример такве праксе.


Бивши амерички председник је у разговору за лист Daily Show, поводом промоције његове књиге "Обећана земља", рекао да има све похвале за вођство немачке канцеларке Агнеле Меркел.


"То су добри људи, који се боре за добре циљеве. У овом тренутку, постоји оваква врста вођства које влада на демократској основи, која укључује народ у доношење одлука, али постоји и врста вођства са јаким личностима. Ту врсту карактерише хијерархијски систем одозго према доле, са тенденцијом да се грађани третирају као подређени. То се дешава и у Сједињеним Државама и неће се завршити само зато што је Доналд Трамп изгубио председничке изборе. Примере за то видимо на Филипинима, у Мађарској и неким другим афричким и азијским земљама“, рекао је Барак Обама.


Према њему, реч је о двема потпуно различитим интерпретацијама појма вође. Како је рекао, Америка не мора нужно да игра улогу светског полицајца, јер многе друге земље сада деле њене вредности и принципе.


Током Бајденовог председавања САД-ом, мађарској дипломатији вероватно неће бити лако, посебно имајући у виду да ће министар спољних послова бити Ентони Блинкен, који има мађарско порекло и који је веома близак Џорџу Шорошу. Викторија Нуланд, која је раније била оштар критичар мађарске владе током прве Орбанове владавине, такође ће се вратити спољним пословима, подсећа мађарски недељник ХВГ.