top of page

Обезбеђено више гаса из Русије

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, изјавио је да је Мађарска обновила споразум о додатним испорукама гаса са Русијом. „Успели смо да се договоримо о могућности куповине већих количина гаса него што је то назначено у дугорочним уговорима, углавном кроз Турски ток”, рекао је Сијарто.Како наводи ТАСС, такође ће на снази остати споразум између Мађарске и руске компаније Газпром, према којем ће Мађарска моћи да добије одлагање плаћања гаса у случају наглог раста цена гаса.


Сијарто је током посете Москви разговарао са потпредседником руске владе Александром Новаком и генералним директором Росатома Алексејем Лихачовим. Он је са Новаком разговарао о безбедности гасовода Турски ток и снабдевању нафтом преко нафтовода Дружба.


Мађарска влада је раније изразила забринутост за безбедност енергетске инфраструктуре у Европи у вези са саботажом гасовода Северни ток, а сам Сијарто је оценио да је „лудо” што није било „никакве међународне, непристрасне, независне истраге” о експлозијама.


"Русија нас је уверила да су сва технологија, знање и резервни делови на располагању за континуирани и несметани рад гасовода Туски ток, упркос санкцијама Брисела, тако да ће овогодишњи радови на одржавању тећи несметано", рекао је у Москви мађарски шеф дипломатије.


Сијарто је са Лихачовом разговарао и о даљим корацима у реализацији мађарске нуклеарке "Пакш 2". Измењени уговори о изградњи те нуклеарне електране биће достављени Европској комисији, а Сијарто се нада да Брисел неће постављати препреке.


"И у Бриселу су схватили да нема енергетске сигурности и европске зелене транзиције без нуклеарне енергије", рекао је Сијарто.


Он је нагласио да упркос свим тешкоћама, Мађарска жели да се "Пакш 2" што пре изгради, јер ће је то заштитити од суманутих цена на међународном енергетском тржишту.

Komentarze


bottom of page