Обележена 101. годишњица Тријанонског уговора

Низом комеморативних скупова, власт и опозиција у Мађарској обележили су 101. годишњицу потписивања Тријанонског мировног споразума, закљученог након Првог светског рата, према коме је Мађарска изгубила две трећине своје дотадашње територије.


„Поносној и прилагодљивој нацији не може бити одузета будућност ни променом граница, ни интересима светских сила“, рекао је у Жолт Ланг, шеф групе владајуће коалиције Фидеса и демохришћана у Мађарском парламенту, поводом обележавања Дана националног јединства.


Он је уговор из 1920. године назвао „најнеправеднијим међународним споразумом на свету“, поручујући сународницима да је „пресудно да знају своју историју и добију снагу из њених трагичних догађаја“.


Иштван Шимичко, шеф посланичке групе хришћанских демократа, рекао је поводом Дана националног јединства да је „без обзира где живи, сваки Мађар важан за матичну земљу, у коју се увек може вратити“. Шимичко је рекао да је мађарска нација, укључујући и њене етничке мањине, „део хришћанске Европе још од краља Светог Стефана“ и да „иако растргнута, чува своје вредности и са одговорношћу гледа у будућност“.


Министар Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера, присуствовао је церемонији на североистоку Мађарске, на месту где је после тријанонске поделе повучена граница са Словачком, и указао на способност мађарске нације да „гради своје заједнице без обзира на државне границе“: „Можда нас раздвајају границе, али су националне везе јаче од државних“, додао је он.


Осврћући се на чињеницу да је Мађарски парламент доделио држављанство припадницима мађарске мањине у суседним земљама, Гуљаш је рекао да се „сада милион мађарских грађана у другим земљама може ослонити на заштиту и помоћ Мађарске“: „Држављанство је дато свима који припадају мађарској држави и влада ради на томе да обезбеди будућност и прекограничним Мађарима“, рекао је он.


Силард Немет, државни секретар у Министарству одбране, отворио је Националну кућу јединства на дунавској ади Чепел, јужно од Будимпеште, управо на годишњицу Тријанонског мировног споразума.


„Данас се морамо борити за исти циљ као и наши претходници, да бисмо заштитили домовину“, рекао је овај политичар из редова Фидеса у свом обраћању, на свечаном отварању објекта. „Морамо бранити домовину не само унутар граница пресечених 1920. године, већ имајући у виду нацију у целини, тојест онога што ми мислимо да је наша домовина у Карпатском басену“, рекао је.


Немет је прочитао писмо председника Мађарског парламента Ласла Кевера, који је упозорио да би „у будућности сваки Европљанин могао бити погођен плановима Тријанона 21. века, који доноси политичку подређеност у сопственој домовини, економско искоришћавање и понижење под геслом Сједињених Држава Европе“.