Обележен Дан победе над фашизмом

Поводом Дана победе, представници српске државе и руске амбасаде положили су венце на Спомен гробљу ослободилаца Београда уз химне и почасни вод војске.Венце су положили председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и други, као и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко, пренела је Бета.


Осим на спомен обележје на улазу у гробље венце су положили и код Вечне ватре и на Споменик црвеноармејцу. У књигу утисака Дачић је уписао да је непролазно сећање на велику победу над фашизмом, уз жељу да се такво зло не понови.


Помоћник градоначелника Андреја Младеновић изјавио је да се на то место сваке године долази са великим пијететом и поштовањем према онима који су у Другом светском рату ослобађајући Београд дали свој живот за слободу.


„Београд је слободарски град и ова вечна ватра показује да та ватра слободе никад неће бити угашена у нашем граду без обзира на какве изазове можемо наићи”, рекао је Младеновић.


Он је нагласио да је Дан победе важан за цео свет, не само за једну државу и један народ, тако да је неумесно питање да ли га је требало и данас обележити када је рат у Украјини. Одговарајући на питања, он је навео да организација манифестације „Бесмртни пук” није у надлежности града.


Учесници „Бесмртног пука” дошли су до Гробља ослободилаца Београда у поворци носећи слике својих предака страдалих у Другом светском рату, српске и руске заставе, велико латиничко слово З и картонску фигуру руског председника Владимира Путина.


Претходно су се окупили недалеко, код споменика Вуку Караџићу. У манифестацији су учествовали, осим руског амбасадора, министар Ненад Поповић, функционер социјалиста Душан Бајатовић и покрета Двери Иван Костић.