Обим билатралне трговине већи за 37 одсто

Тренутно су у Србоији у току пројекти 16 мађарских компанија које финансира влада у Будимпешти, а укупна вредност тих пројеката износи 120 милиона форинти, односно 57,2 милиона евра.


Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да је сарадња Мађарске и Србије одлична „чак и из историјске перспективе” и да доноси велике добитке за обе земље. Он је у саопштењу објављеном након седнице влада двеју земаља истакао да је билатерална трговина порасла за 37 одсто у првој половини ове године и да би промет требало да премаши три милијарде евра до краја године.


Сијарто је навео и да је мађарска Ексимбанк поставила кредитну линију од 135 милиона евра за давање кредита за унапређење трговинске сарадње између мађарских и српских предузећа.


„Мађарска влада обезбеђује финансирање мађарским компанијама за улагање у иностранство”, рекао је министар и додао да Србија „привлачи највећу пажњу”.


Према његовим речима, тренутно су у Србоији у току пројекти 16 мађарских компанија које финансира влада, а да је укупна вредност тих пројеката 120 милиона форинти, односно 57,2 милиона евра.


„До сада је влада помогла 14.000 етничких мађарских малих и средњих предузећа у војвођанској покрајини у Србији, дистрибуирајући грантове у износу од око 60 милијарди форинти, за помоћ пројектима у вредности од 120 милијарди форинти”, рекао је Сијарто.