Обнављају се летови из Будимпеште

Пандемија корона вируса је веома лоше утицала на пословање ваздухопловне индустрије, али авиокомпаније и аеродроми се надају да ће се путнички саобраћај постепено нормализовати. Први је стартовао WIZZ AIR, док су остале авиокомпаније обавестиле аеродром у Будимпешти да планирају обнову линија од 17. јуна.Аеродром у Будимпешти се увелико припрема за обнављање путничких услуга: информативне табле се мењају како би се омогућила боља навигација на терминалима, а врше се и друге техничке дораде и прилагођавања. Поред тога, WIZZ AIR је најавио свој распоред летења за мај, а планирано је да буде обновљено неколико летова из Будимпеште.


Овај авио-превозник планира да покрене 16 летова из Будимпеште током овог месеца. Према подацима који су тренутно доступни у систему резервација, WIZZ AIR ће у другој половини маја повећати број летова на неколико линија, али то ће зависити од потражње и ограничења која још постоје. Авиокомпанија је најавила увођење неколико мера за подршку физичком дистанцирању током укрцавања путника и обезбеђивању што квалитетнијих санитарних услова.


Ношење маски у авионима ће бити обавезно и за посаду, и за путнике. Летилице ће се темељно чистити неколико пута дневно и дезинфикоати током ноћи. WIZZ AIR такође тражи од путника да резервишу карте за летове путем интернета, ако је могуће и да користе бесконтактно плаћање током куповине у авиону.


У међувремену, користећи период паузе, аеродром у Будимпешти је почео акцију обнављања својих уређаја на терминалу 2, како би омогућио лакшу навигацију. Уместо претходних ознака А, Б, Ц и Д, капије ће бити означене са А на терминалу 2А и Б на терминалу 2Б. У наредним недељама биће замењене и информативне табле на терминалу.


"Америкен ерлајнс" и "Аир Канада ројал" обуставиће летове за Будимпешту у овој годии. Према тренутним проценама, путнички саобраћај на међународном аеродрому "Ференц Лист" ове године могао би да износи између 9 и 11 милиона путника, уместо првобитно планираних 17 милиона, а вероватно неће достићи ниво из времена пре кризе, све до 2022. године. Очекује се да ће се жеља људи да путују враћати постепено, из здравствених и економских разлога и да ће најпре бити актуелизовани европски летови и руте, а потом и за друге регионе, зависно од динамике отварања граница.


WIZZ AIR је покренуо неколико летова од почетка маја, док су друге авиокомпаније обавестиле аеродром у Будимпешти да планирају да обнове путнички превоз од 17. јуна.