Обновљена слика са приказом цара Душана

Народни музеј у Београду саопштио је да ће поводом обележавања Дана државности Србије након обимних радова на конзервацији и рестаурацији представити монументално дело сликара Паје Јовановић „Крунисање цара Душана”.„Обележавајући Дан државности представљањем монументалног ремек дела које живописаном пленеристичком техником језгровито представља војну и политичку снагу изнова ћемо се подсетити трајних уметничких вредности и прегалаштва музејских стручњака”, наводе из Народног музеја.


Јовановићева (1859-1957) слика позната и као „Проглашење Душановог законика” биће представљена медијима 11. фебруара Народном музеју када ће чланови рестау-раторског тима објаснити појединости о конзервацији и рестаурацији најмонументалније слике која се чува у тој установи.


Композиција величине преко 20 квадратних метара која приказује чин крунисања цара Душана у Скопљу 1346. године насликана је као поруџбина Краљевине Србије за потребе учешћа на Светској изложби у Паризу 1900. године.


„Слика је добила златну медаљу и много ласкавих признања, а до које мере је ово ремек-дело било цењено и тражено, говори и податак да је све до позних година живота Јовановић тему крунисања цара Душана сликао у више наврата”, каже се у саопштењу.


Из Народног музеја је наведено да су на дуготрајност рестаураторског процеса „утицале пре свега димензије слике али и свеобухватне анализе технике и сликарског поступка, које су му претходиле”.


„У сарадњи са Технолошко-металуршким и Хемијским факултетима у Београду, стру-чњаци Народног музеја испитали механичка својства платна и начин његове припреме за сликање како би прецизно био прорачунат иновативан начин затезања слике, први пут примењен у Србији”, каже се у саопштењу..


Како је истакнуто, аналитички приступ конзерватора открио је и сасвим оригиналан поступак препарирања платна, који је допунио знање о Јовановићу као сликарском технологу који је вешто манипулисао материјалима како би постигао ликовне вредности према својој уметничкој замисли и жељи наручиоца краља Милана Обреновића.