Објављен први незванични састав владе

Премијер Виктор Орбан разговарао је у среду о формирању свог кабинета са неколико личности, рекао је његов представник за штампу Берталан Хаваши и додао да је на списку и пет личности које нису биле министри у претходној влади.


Састанку су присуствовали Јанош Чак, Гергељ Гуљаш, Јанош Лазар, Иштван Нађ, Мартон Нађ, Тибор Наврачић, Ласло Палковић, Шандор Пинтер, Антал Роган, Жолт Шемјен, Криштоф Салаи Бобровнички и Јудит Варга, саопштено је новинарима.


Премијер Виктор Орбан је на Фејсбук поставио фотографију са потписом „Консултације о новој влади“. На основу тога, споменуте личности ће формирати следећу мађарску владу, наводи Портфолио. Међутим, додаје се да, иако министар финансија Михаљ Варга и шеф дипломатије Петер Сијарто нису на фотографији, обојица ће вероватно наставити да раде на својим тренутним позицијама. Они су, како се наводи, морали да изостану са састанка због заседања Генералне скупштине Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Мароку.


Ових пет учесника у разговорима нису били чланови четврте Орбанове владе:

- Бивши мађарски амбасадор у Лондону, Јанош Чак – требало би да буде формирано Одељење за хуманистичке науке и иновације под његовим руководством;

- Бивши министар у кабинету премијера Јанош Лазар – његов статус још није јасан, поготово што би Иштван Нађ могао да остане министар, а Лазарево име се раније повезивало са управљањем руралним развојем;

- Орбанов економски саветник и бивши заменик гувернера мађарске централне банке Мартон Нађ – могуће да ће добити министарство у економској сфери;

- Бивши министар правде и европски комесар Тибор Наврачић – спомиње се као челник Министарства за регионални развој;

- Дипломата Криштоф Салај Бобровнички (супруг портпаролке владе Александре Сенткираљи) – могао би да замени министра одбране Тибора Бенкоа, а такође и да преузме област спорта, под надзором Адама Шмита, који је тренутно главни премијеров саветник за спорт.


Предлог Закона о министарствима биће објављен у петак, наводи портал Азонали, па ће тек тада моћи да се види коначан састав нове владе.