Ове године дупло више умрлих него рођених

У првих шест месеци ове године преминуло је дупло више људи него што се родило – у матичне књиге умрлих уписано је чак 65.817 особа, док је у матичне књиге рођених заведено само 28.813 беба, сведоче најновији подаци Републичког завода за статистику.


Бројке националне статистичке институције такође говоре да је у првом полугођу ове године умрло чак 14.248 људи више него у првом полугођу прошле године, што значи да је број преминулих за трећину већи у односу на првих шест месеци 2020. године.


Истовремено, број новорођених беба смањен је за 501, па статистика бележи наталитетни пад од 1,7 одсто. Ако се има на уму да званичне бројке Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” сведоче да је у првих шест месеци ове године од последица вируса корона преминуло 3.785 особа, то значи да су чак 62.032 особе преминуле од болести које немају везе с ковидом 19.


Највећи пораст броја умрлих забележен је у региону Шумадије и западне Србије – у првих шест месеци ове године умрло је чак 30 одсто више људи него у првом полугођу прошле године. Број преминулих у Београдском региону већи је за 28,6 одсто него у истом периоду прошле године, док је морталитет повећан за четвртину у региону Војводине и Југоисточне Србије.


Регион Шумадије и западне Србије истовремено бележи и највећи пад броја новорођених беба – у првих шест месеци ове године рођено је 7,2 одсто мање деце него у првом полугођу 2020. године, у Војводини је на свет дошло 2,1 одсто мање беба, док је у Југоисточној Србији рођено само 1,4 одсто мање беба него у првом полугођу прошле године. Само је у престоници рођено 4,3 процента више новорођенчади него у истом периоду 2020. године.


Демографе посебно забрињава податак што се „вишак” преминулих већ у првих шест месеци ове године озбиљно приближио целом прошлогодишњем порасту броја умрлих. Подсећања ради, у Србији је током целе претходне године умрло 15.195 људи више него 2019. године, а само у току првих шест месеци ове године број преминулих већи је за 14.248 људи него у истом периоду прошле године. Иако је Министарство здравља Србије првог јануара саопштило да је од последица вируса корона у 2020. години преминуло 3.211 особа, комисија овог министарства недавно је саопштила да је током претходне године чак 10.356 особа умрло од „болести које могу да се доведу у везу с ковидом 19”, што су потврдили и најновији подаци Републичког завода за статистику. То значи да је вирус корона постао трећи узрочник смртности наше популације – одмах после кардиоваскуларних и онколошких болести. Витална статистика такође сведочи да су мушкарци у Србији у 2020. години у просеку живели две године краће него 2019. године, док је животни век жена био мањи за 1,1 годину.


Ако се има на уму да је прошле године био највећи негативни природни прираштај од Другог светског рата, што значи да је 53.000 људи више умрло него што се родило, и ако се наставе негативни наталитетни трендови, то значи да ћемо ове године поново оборити неславни демографски рекорд.