top of page

Ове године мигранти ископали 16 тунела

Притисак миграната на мађарско-српској граници је нагло повећан, после пролећног затишја, када се први пут јавила епидемија корона вируса, рекао је Жолт Халмоши, заменик шефа мађарске полиције.Неконтролисане миграције представљају екстремну опасност за иначе стабилан здравствени систем Мађарске и епидемиолошку ситуацију, изјавила је Цецилија Милер, шефица Оперативног штаба за сузбијање пандемије корона вируса.


Милерова је на конференцији за штампу у месту Реске, на граници са Србијом, рекла да је половина од укупног броја миграната заустављених на спољним границама Европске уније, последњих месеци ухапшена на потезу који раздваја Мађарску и Србију.


"Већина земаља из којих потичу мигранти, сврстана је у тзв. црвену групу, са високим ризиком када је реч о епидемији корона вируса. Зато су и мађарски грађани који долазе из тих земаља пажљиво надгледани. Улазак илегалних миграната може да доведе до појаве нових жаришта епидемије у Мађарској", рекла је Цецилија Милер.


Притисак миграната на мађарско-српској граници је нагло повећан, после пролећног затишја, када се први пут јавила епидемија корона вируса, рекао је Жолт Халмоши, заменик шефа мађарске полиције, на истој конференцији за штампу. Према његовим речима, ове године је око 18.000 особа покушало илегално да пређе српско-мађарску границу. У истом периоду, ухапшено је 207 кријумчара људи, што је највећи број од мигрантске кризе из 2015. године.


"Граничне патроле су ове године откриле 16 тунела, завршених или делимично ископаних испод граничне ограде, а као одговор на то појачавамо спољни обод ограде и градимо мрежасту баријеру под земљом", рекао је Халмоши.


Он је подсетио да је група од око 100 миграната прекјуче покушала да пробије граничну ограду код прелаза Реске, на југу Мађарске. Илегалци су бацали камење на полицију, док се њих око 30 попело на ограду, навео је Халмоши и рекао да је полиција спречила њихов пробој.


"Мађарска је затворила своје транзитне зоне, у складу с пресудом Европског суда правде. Око 330 миграната који су ту били смештени, по затварању зона пребачено је у отворене центре, али већина није чекала да се њихов поступак о азилу оконча, већ су се вратили у Србију. Тренутно је само 16 миграната још увек смештено у једном отвореном објекту", рекао је представник мађарске полиције.

Comments


bottom of page