top of page

Ограничење цена да, али не за све!

Владине одлуке о промени правила примене ограничења цена утрошене електричне енергије у домаћинствима су неопходне због рата у Украјини и економске кризе која погађа целу Европу, наводе из владе.Чаба Деметер, државни секретар у кабинету премијера, рекао је у интервјуу Радио Кошуту да украјински рат највише штети Европи. Напоменуо је да Мађарска већ дуги низ година има ограничење на рачуне за електричну енергију у домаћинствима и да је заштита мађарских породица у највећој могућој мери и даље главни приоритет владе.


Правило лимита може да се одржи ако се обезбеди до нивоа цена просечне потрошње, рекао је он и додао да су у процесу израде детаљна правила која регулишу цене и регулаторне аспекте. Одбор за ванредне ситуације у области енергетике ускоро ће финализирати нова правила и ускоро ће бити издата одговарајућа уредба, а нова правила ће узети у обзир ситуацију људи који живе у малим местима и великим породицама, рекао је Деметер.


Нејасно је, по њему, да ли ће Европа бити снабдевена са довољно гаса, а влада мора да обезбеди довољне количине гаса за зиму. Подсетио је да је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто задужен за организацију пуњења складишта гаса.


Државни секретар је рекао да се нада да ће Брисел "ускоро препознати озбиљне последице своје политике, која је резултирала поскупљењем енергената у корист Русије и на штету Европе".


"Економске последице рата остаће дуго након завршетка рата. Тешка времена су пред нама”, рекао је он и додао да се мора учинити све да се заштите мађарске породице и радна места.

Comments


bottom of page