Одата пошта страдалима у Јајинцима

Премијерка Србије Ана Брнабић положила је данас венац на споменик страдалима у Спомен парку „Јајинци“ током Другог светског рата и нагласила да је борба против фашизма подједнако важна данас, као што је била тада.


Ана Брнабић, која је предводила државну делегацију на обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, рекла је да су „пали јунаци на том месту одбранили и нас, данашње генерације од зла фашизма, које више никада и нигде не сме пустити корене, и против чијих појавних облика се морамо борити сви, свуда и увек".


„Србија је данас чврсто опредељена за пут мира и ми данас неуморно истичемо да су нам на путу напретка главни постулати мир ‘скоро по сваку цену’, предвидивост и стабилност“, поручила је премијерка и истакла да је Србија данас економски стабина, војно јака и уважавана од стране свих у међународној политичкој арени.


Србија не дозвољава да буде понижена и понижавана, рекла је премијерка, наводећи као пример дешавања на северу Kосова и прелазима Јариње и Брњак у претходне две недеље, нагласивши како се показало да је „држава спремна да заштити свој народ на Kосову и Метохији“.


„Није више ово Србија од пре једне деценије, која није спремна да реагује на било који начин на једностране акте Приштине и није Србија која се ужасавала погромом 2004. не радећи ништа да свој народ заштити. Србија данашње битке, на челу са председником Вучићем, добија вођењем успешне и конзистентне политике мира, сарадње и дијалога“, поручила је Брнабићева.


Један од преживелих логораша Славко Милановић, који је стрељање више од 80.000 Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима назвао до тада невиђеним злом, указао је да окупатори нису правили разлику између деце и одраслих, старих и болесних, убијајући у концентрационим логорима на територији Београда. Новим генерацијама је поручио да су нацизам и фашизам велико зло, које не сме да има будућност и следбенике.


Венце на споменик страдалима на локацији Стрелиште, где су окупационе снаге током рата убиле највише Срба, Рома и Јевреја на територији Србије, положиле су и делегације града Београда, СУБНОР-а, Удружења логораша, Јеврејске општине Београд и Савеза јеврејске заједнице, Националног савета ромске националне мањине, Удружења „Шеста личка дивизија“ као и припадници дипломатског кора, чијих је 38 представника положило по једну белу ружу.