top of page

Одбор за европска питања разматрао спољну политику Мађарске

Петер Сијарто је на седници парламентарног Одбора за европска питања рекао да је спољна политика земље "мађарска и суверена", а да је њена једина сврха "спровођење мађарских интереса, често упркос томе што је бројчано надјачана". Опозициони посланици су уочи састанка изјавили да му неће присуствовати.Спољна политика Мађарске је такође била разумна, прагматична и рационална, постављајући циљеве који позитивно утичу на животе мађарског народа, укључујући снажан фокус на спољну економску политику, рекао је министар.


"Спољна политика Мађарске је отворена у свим правцима и има за циљ да привуче пријатеље и сарадничке партнере који узајамно поштовање сматрају основом своје спољне политике. Не тражи сукоб, али се не плаши да га прихвати. Сада, у ери опасности, овакав приступ у спољној политици има још већи значај“, додао је он.


У протеклих пет година требало је суочити се са три кризне ситуације и да се пронађу одговори који су омогућили Мађарској да превазиђе кризу јачањем, додао је он.„Морало се пронаћи решење за пандемију, али нисмо седели скрштених руку, гледајући Мађаре како умиру од последица неуредне набавке вакцине од стране Европске комисије“, рекао је он.


Он је додао да је економско управљање кризом такође било успешно, са више људи који су задржали посао након пандемије него раније. Чисто национални интереси су узети у обзир када, како би се Мађарској гарантовало сигурно снабдевање енергентима, није одустајала од сарадње са Русијом након што је почео рат у суседној земљи, рекао је он и додао да је "као суседна држава, Мађарска успела да остане ван рата, а Мађари нису донели ниједну одлуку која би допринела повећању броја погинулих".


Коментаришући кризу на Блиском истоку, он је рекао да су сви Мађари успешно евакуисани, а три мађарска таоца ослобођена. ЕУ је, како је рекао, доживела неуспех у свим кризним ситуацијама последњих година, "због чега нису били у стању да прихвате да Мађарска има успешну, патриотску, суверенистичку владу која је ишла против бриселског мејнстрима". Разноликост одговора на кризе јасно је ставила до знања свим европским грађанима да у Мађарској постоји успешнија алтернатива либералном мејнстриму, рекао је он.


„Због тога покушавају да нападну Мађарску из Брисела свим могућим средствима, у сарадњи са мађарском левицом. У доба комунизма било је и Мађара који су деловали против мађарских интереса у центру империје, а исто се дешава и у Бриселу", рекао је Сијарто.

Commentaires


bottom of page