top of page

Одбор за одбрану подржaо продужење ванредног стања

Парламентарни одбор за одбрану и спровођење закона у понедељак је одобрио одлуку владе да продужи ванредно стање због мигрантске кризе у Мађарској. Одбор је такође подржао став да скупштина треба да расправља о протоколу о приступању Шведске и Финске НАТО-у.Бенце Ретвари, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, рекао је пред овим одбором да је 2022. године забележено преко 270.000 покушаја илегалног уласка у земљу, што је много више него претходних година. Он је такође упозорио да око 3,5 милиона избеглица, које се тренутно налазе у Турској, представљају "потенцијалне мигранте".


Истакао је да су мигранти све агресивнији и додао да је прошле године са мађарско-српске границе пријављено 477 напада на граничне органе, од којих су 104 случаја били оружаног карактера. Влада је прошлог уторка саопштила да ће предложити продужење ванредног стања до 7. септембра, па је одбор ту иницијативу подржао.


Ретвари је такође критиковао Европску унију због њене „неуспешне” политике враћања миграната у њихове домовине и рекао да је само 7-15 одсто илегалних миграната послато назад у земље порекла. Европска унија би требало да допринесе трошковима заштите граница у Мађарској, који износе 650 милијарди форинти (1,7 милијарди евра), додао је он.


Елуд Новак, посланик опозиционе екстремно десне странке Наша домовина, предложио је да би граничним стражарима требало дозволити да користе оружје „не само у самоодбрани, већ и да одврате мигранте". Ретвари је одговорио да влада неће мењати садашња правила употребе оружја.

Σχόλια


bottom of page