Одговор Кијева: Сијарто говори глупости

После изјаве шефа мађарске дипломатије о томе да је украјински министар спољних послова позвао амбасадорку Украјине у Мађарској да „разговарају о опцијама како да утичу на резултате мађарских избора“, поједини медији у Мађарској постављају питање да ли то значи да је амбасадорка прислукивана, а тим поводом реаговао је и званични Кијев.

Изјава Петера Сијарта је, према писању пор-тала 24.HU, покренула барем исто толико питања из области националне безбедности колико и наводни руски хакерски напад на Министарство спољних послова, о којем је и наш портал писао. Министар је, наиме, рекао да су у току консултације између представника мађарске левице и украјинске владе и да ће опозиција, ако победи, одмах испоручити оружје Украјини. Према његовим речима, министар спољних послова Украјине позвао је пре неколико дана амбасадорку у Будимпешти да се консултује о могућности утицаја на резултате избора у Мађарској. Имајући то у виду поставља се питање како је Сијарто сазнао за такав телефонски раговор, уколико га је заиста било.


Портал 24.HU је то питање поставио Министарству спољних послова. Конкретно Петер Сијарто, као надзорни министар Канцеларије за информисање (ИХ), замољен је да објасни да ли је мађарска обавештајна служба пресрела наводни разговор између амбасадорке и министра спољних послова Украјине или је можда министарство за то сазнало из неког другог извора, као што је руска обавештајнa службa, али одговор није стигао.


У међувремену, огласио се Дмитро Кулеба, украјински министар спољних послова, који је одговорио на Сијартову изјаву. „Никада се нисмо мешали у унутрашње ствари Мађарске, посебно у данима уочи избора. Жалосно је што је министар Петар Сијарто, ради краткорочне користи пред изборе, спреман да измишља глупости, уништавајући тако дугогодишњу партнерску сарадњу између нас двојице. Пошто му је орден Лаврова важнији од односа са мном, било је сврсисходно да ово отворено кажем".


На Сијартову изјаву реаговао је и опозициони кандидат за премијера Петер Марки Зај, који је рекао да нису преговарали са украјинским председником и да неће слати војнике у ту земљу ако победи на изборима.


„Знамо од чега министар спољних послова жели да скрене пажњу лагањем: од чињенице да се понаша као руски агент и да је допустио Путиновим хакерима приступ најтајнијим подацима министарства читаву деценију", написао је он, напомињући да пријатељство Путина и Орбана угрожава безбедност Мађарске.