Одлазе ли у прошлост "чађави" снегови у Карагујевцу?

Крагујевчани, према обећањима надлежних, зими више неће виђати искључиво снег са примесама чађи и удисати нечист ваздух, као протеклих деценија, јер ће се тај град први у Србији ослободити котларница на угаљ и прећи на гас.


Европска банка за обнову и развој објавила је претходно обавештење о јавној набавци услуга везаној за пројекат даљинског грејања у Крагујевцу. Како је наведено, Министарство заштите животне средине искористиће део прихода од зајма ЕБРД за овај пројекат, у две транше.


Прва транша односи се на суму од један до 14 милиона евра за замену котлова на угаљ новим котловима на природни гас, а друга подразумева између два и четири милиона евра за санацију депоније пепела. Процењена укупна вредност пројекта је 18 милиона евра.


Међународни тендер за потребе пројекта биће расписан 31. маја и укључиће радове и консултантске услуге, преноси Танјуг. Гашење котларница на угаљ најавиле су крајем марта градске власти Крагујевца, те да би старе котларнице требало да се угасе до краја године, а на њихово место биће инсталирани најсавременији котлови који ће бити прикључени на гас.


Како се надају градске власти да ће се уз повољнију цену и услове плаћања за прикључак све већи број домаћинстава определити за грејање на гас. Тиме би Крагујевац постао први град у Србији који ће угасити котларнице на угаљ.