"Одлични односи Косова и Мађарске"

Updated: Sep 24, 2021

Kосовска председница Вјоса Османи и шефица дипломатије Доника Гервала састале су се данас са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.


Османијева се, како преносе медији у Будимпешти, захвалила мађарском министру на доприносу који је Мађарска дала процесу изградње државе на Kосову и међународној консолидацији Kосова.


– Високо ценимо афирмативни став Мађарске о либерализацији визног режима за Kосово, као и процес европских интеграција Kосова. Kосово је одавно испунило све захтеве које поставља Европска унија и очекујемо да ц́е се поштовати посвец́еност људи и институција Kосова европским вредностима и стандардима – рекла је Вјоса Османи и посебно истакла одличне односе Kосова и Мађарске.


– Везе између наших народа су “младе” и подударају се с намерама наших народа да штите и промовишу европске вредности – поручила је Османијева.


Министри спољних послова истакли су важност сарадње у многим областима и подвукли чињеницу да је обезбеђивање 75 стипендија из Мађарске за шему “Стипендиум хунгарикум" одлична прилика за младе људе са Kосова да се обуче у различитим областима у Мађарској, али и да боље упознају мађарску културу.