top of page

"Одређени утицај" короне на образовање

Министар просвете, науке и технолоског развоја Бранко Ружић каже да је пандемија ковида-19 "оставила одређени утицај на образовање", али да процес стицања и преношења знања у претходне две године "није доведен у питање, нити је било прекида у настави".


Ружић је новинарима у Четвртој београдској ги-мназији, где се од јуче спроводи ПИСА тести-рање, казао да се, када се упореде резултати завршних тестова у последње две године са претходним годинама, уочава благи пораст ева-луираног стеченог знања. Навео је да је у овој години 97 одсто наставе у школама изведено по непосредном моделу, као и да надлежни институти раде истраживања о утицају панде-мије на квалитет образовања.


„Ти 'џепови' које смо имали у претходне две године, у време ванредног стања и перио-дима када су били пикови у броју заражених, су оставили одређени утицај, али ни на који начин процеси стицања и преношења знања нису доведени у питање нити су прављени прекиди, осим када су продужавани распусти уз надокнађивање часова у складу са правилницима”, рекао је Ружић.


Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђе-ловић приметио је да се, када је реч о ковид пандемији, стално говори о негативном утицају на образовање наводећи да има позитивног ефекта.


„Наша деца су научила да користе интернет и отворене образовне ресурсе, наши ученици имају мањи заостатак у понуди ресурса у односу на вршњаке из богатијих земаља. Мислим да ће моћи да се мере и позитивни ефекти тог образовања”, рекао је Ранђеловић.


На питање када се могу очекивати темељне анализе, засноване на егзактним подацима о утицају пандемије на образовање, Ранђеловић је рекао да се са тим суочавају сви образовни системи у свету.


„Део информација можемо да прикупимо из националних тестирања, део из ванредних тестирања о којима размишљамо како да их изведемо и у којој генерацији, а део на основу међународних тестирања. Мислим да је прерано да причамо о ефектима, мислим да треба направити историјску дистанцу”, рекао је Ранђеловић.

Comments


bottom of page