Одустајање од ЕУ помоћи штети факултетима

Пошто је Брисел дао до знања Виктору Орбану да неће финансирати нетранспарентне пројекте, попут фондација које преузимају мађарске факултете, влада у Будимпешти одлучила је да се не пријави за зајам ЕУ од 9,4 милијарде евра.


„Не желимо да се задужујемо“, званично је образложење мађарске владе поводом одлуке да се одрекне једног дела финансијског пакета Европске уније за опоравак еконимије и пријави се само за грант од 7,2 милијарде евра.


Како преноси Телек, ово је прилично неочекиван заокрет, јер је влада у Будимпешти раније открила планове у којима се детаљно наводи на шта ће бити утрошен читав износ од 16,6 милијарди евра, за који Мађарска испуњава услове. Владин званични план, поднет 12. маја, скоро две недеље пре првобитног рока, биће процењен у наредна два месеца како би се утврдило да ли је у складу са прописима Европске уније.


Пакет за опоравак и отпорност (РРФ) замишљен је као мера против економских последица пандемије корона вируса, а планови трошења морају да испуњавају захтеве које је поставила ЕУ. На пример, потребно је да 37% добијених средстава буде намењено циљевима у области климе, а 20% за подстицање тзв. дигиталне транзиције.


Сектор који трпи највеће губитке након владине о одустајању од пакета ЕУ јесте образовање. Мађарски универзитети, за прилично застрелим начином рада и опремом, требало је да добију више од 3,3 милијарде евра од РРФ-а, ради модернизације. Реч је о својеврсној контроверзи, с обзиром на то да је влада успоставила низ приватних фондација за управљање већином универзитета, што је опозиција видела као тактику усмеравања средстава ЕУ у џеп влади лојалних људи. Сада, без зајма, остаје приближно 1,5 милијарди евра укупно, за пројекте који се односе на образовање.


Најава да ће Мађарска поднети другачији план ЕУ, уследила је дан након вечере премијера Орбана са Урсулом вон дер Лајен, председницом Европске комисије. Према наводима мађарске штампе, саговорница је јасно ставила до знања мађарском премијеру да ЕУ није спремна да одобрава новац који се неће трошити на транспарентан начин, као у случају мађарских универзитета којима управљају фондације.


Како Телек истиче, влада се не противи зајмовима у потпуности, јер се чини се да је врло расположена да узме кинески зајам од 1,2 милијарде евра како би изградила кампус Фудан универзитета у Будимпешти.