ВИДЕО: Одјеци емисије Fox News-а о Орбану

ТВ емисија Такера Карлсона на америчкој телевизији Fox News, емитована почетком августа из Будимпеште, где је домаћин познатом и утицајном водитељу и конзервативном политичком коментатору био мађарски премијер Виктор Орбан, и даље изазива бројне коментаре у светским медијима.Према писању магазина Vanity Fair: „У последњих неколико година Мађарска, предвођена националистичким и ауторитарним лидером Виктором Орбаном, постала је својеврсна Мека за америчке ултрадесничаре. Такер Карлсон придружио се својим истомишљеницима, путујући у Будимпешту, у знак подршке Орбановом режиму“.


Чињеница је да је Карлсон током боравка у Будимпешти похвалио мађарског премијера Виктора Орбана што није дозволио „да државу са 10 милиона становника заувек промене људи које нисмо позвали и који долазе илегално“. Kако би био сигуран да америчка публика добро разуме његову поруку, упоредио је политику председника Сједињених Америчких Држава Бајдена са Орбановом, а америчко-мексичку границу која је у „хаосу“, како је рекао, са границом Мађарске и Србије која је „чиста и сређена“.


Карлсон је као почасни гост имао прилику да војним хеликоптером обиђе границу Мађарске са Србијом дугу 175 километара и види скупу ограду направљену од жилет жице, пише BBC и цитира речи америчког новинара: "Није потребан БДП Сједињених Држава, није потребна опрема високе технологије, оружје или опрема за надгледање. Све што је потребно је воља да се то уради“.


Емитовање високоутицајног Карлсоновог политичког ТВ шоуа било је организовано из Будимпеште, када је водитељ стојећи на обали Дунава објаснио зашто се ту налази и зашто жели да пиближи мађарску политику његовој публици: „Ако вам је стало до западне цивилизације, демократије и породичних вредности, као и до жестоких напада на ове три ствари од стране лидера наших глобалних институција, требало би да знате шта се овде догађа.“


Карлсон је у својој емисији указао на Мађарску као пример који доказује његову тврдњу да „медији лажу“. „Мађарска и њена влада немилосрдно и неправедно су нападнуте“, рекао је, истичући да је председник САД-а Џо Бајден мађарског премијера прошле јесени назвао тоталитарним диктатором.


У интервјуу са Карлсоном, мађарски премијер Орбан је на питање водитеља како реагује на овакву квалификацију, одговорио да је то „лична увреда са сваког Мађара“, али пошто се ради о америчком председнику „ми морамо бити скромни“. На питање везано за однос Мађарске према мигрантима, рекао је да су он лично и Мађарска често виђени као „црне овце“ Европске уније (ЕУ) због политике према мигрантима, али је истакао да свака држава има „Богомдано и природно право да брани своју традицију, културу и језик“.


Орбан је своју владу и себе идентификовао као западно оријентисане, а према његовим речима, нападнут је само због успеха Мађарске. Сматра да је његова ситуација постала тежа губитком два утицајна савезника - бившег америчког председника Доналда Трампа и бившег премијера Израела Бењамина Нетањахуа.


Зашто је Карлсонова посета Мађарској занимљива за америчку политичку сцену? Овим путовањем он је постао „оличење десничарске подршке ауторитарном режиму“, пише у коментару за амерички CNN, Ниникол Хамер: "Похвале за Орбанов нелиберални ауторитаризам раширене су у десничарским круговима зато што деле заједничке непријатеље - либералне политичаре, имигранте и Џорџа Шороша, филантропа мађарског порекла, који је постао најистакнутији баук за Орбана и америчку десницу", појаснила је Хамерова. Међутим, додала је да је то и зато што многи с десне стране виде и нешто чему се диве у мађарском ауторитарном вођи – модел за који се надају да ће се поновити у САД-у, односно његов рецепт како заобићи демокрацију, а и даље је хвалити.


Упркос гомилању доказа да Мађарска одбацује демократију, много конзервативних интелектуалаца у Америци виде Орбанов режим као модел за Америку, пише магазин Vox: "Десничари који на Мађарску гледају као модел, типично конзервативци и националисти, виде Орбанову спремност да искористи моћ државе против ЛГБТ заједнице, академика, медија и имиграната, као пример како конзервативци могу да се боре против левичарске културне моћи. Они или негирају да Фидес има ауторитарни приступ или, што више забрињава и застрашује, тврде да је потребно поразити левицу користећи тактику која језиво подсећа на ону коју је Фидес успешно применио против мађарских демократских институција“.


"Орбанова странка Фидес оправдава своје освајање моћи демонизацијом низа маргинализованих група и спољних непријатеља. Kако пишу медији блиски држави, само Виктор Орбан може да спаси мађарску цивилизацију од претње коју представљају муслимански усељеници, либерали у Европској унији, ЛГБТ заједница и јеврејски милијардер Џорџ Шорош", наглашава Vox.