Од данас нова правила на граници

У Мађарској су од данас на снази строжије мере на границама, због пораста броја заражених корона вирусом у другим земљама.Србија је код мађарских надлежних служби на жутој листи, која подразумева да су њеним грађанима који улазе у Мађарску потребна два негативна теста, рађена у последњих пет дана, у размаку од 48 сати.


Они који код себе немају такво уверење, мораће да прођу здравствени преглед на граници и да потом буду у 14-дневном карантину, чак и ако се покаже да нису заражени. То се односи и на мађарске држављане који долазе из Србије, с тим што је њима, да би избегли карантин, потребан један негативан тест.


Земље су иначе подељене на "црвену", "жуту" и "зелену" листу, према тренутној епидемиолошкој ситуацији. На зеленој листи су земље са најмањим бројем заражених, док су на црвеној оне најризичније. За путнике из земаља са црвене листе улазак у Мађарску је потпуно забрањен.


На жутој листи су, поред Србије, још и Бугарска, Португалија, Румунија, Русија, Шведска и Велика Британија. На црвеној листи од земаља региона су Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македнија и тзв. Kосово.


Мађарска ће континуирано пратити ситуацију у другим земљама и сходно томе мењати њихове статусе на листама, саопштено је у Будимпешти.