Од данас нормализација на границама

Ограничења у путовањима између Мађарске, Аустрије, Чешке и Словачке укинута су данас, саопштио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Он је у видео снимку на Фејсбуку рекао да су се шефови дипломатија тих земаља у телефонском разговору сагласили да границе буду отворене данас.


"Грађанима ће бити дозвољено да прелазе границе без негативног теста на корона вирус и без обавезног карантина", прецизирао је Сијарто. Италија неће дозволити улазак у земљу странцима из земаља изван ЕУ ни након 15. јуна, најавио је шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо. "Наша обавеза је да заштитимо живот и здравље наших људи", рекао је Ди Мајо у интервјуу телевизији "Rete4", преноси аустријска агенција АПА.

Он је указао да се, истовремено, Италија залаже за слободу путовања у Европи од 15. јуна.

"Француска и Немачка су ми обећале да ће од 15. јуна бити загарантована слобода путовања за европске грађане", казао је Ди Мајо који је у среду разговарао са својим француским колегом Жан-Ивом ле Дрианом. Он ће данас, како је најављено, боравити у Берлину где ће се састати са шефом немачке дипломатије Хајком Масом.

Ди Мајо је изразио наду да ће Италија моћи уверити и Аустрију да отвори своје границе према тој земљи. "Аустрија није забринута због Италије, већ само у вези појединих региона. Ми ћемо се против те забринутости на основу чињеница борити", казао је он.

Аустријска влада од четвртка у поноћ отворила је своје границе и укинула мере карантина за све суседе изузев Италије.

Иначе, амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо јуче је рекао да је одлука о укидању ограничења и карантина за улазак грађана Србије у Италију могла бити донета 15. јуна или до краја овог месеца.