Од данас поново вози "Шарганска осмица"

У Музејском и туристичком комплексу „Шарганска осмица” на Мокрој Гори данас је почела овогодишња туристичка сезона, која ће трајати до 31. октобра. Пругом уског колосека Мокра Гора - Шарган Витаси, у наредних седам месеци свакодневно ће саобраћати воз „Носталгија” са по два поласка, каже саветник за туризам и угоститељство у Инфраструктури железнице Србије Небојша Младеновић.Музејски и туристички воз „Носталгија” полазиће из станице Мокра Гора у 10.30 и у 13.30 сати, док су поласци из станице Шарган Витаси у 11.27 и у 14.27 сати. Поред тога, у периоду од 15. јуна до 31. августа редовно ће саобраћати и трећи пар возова, са поласком из станице Мокра Гора у 16.10 сати, а из станице Шарган Витаси у 17.07 сати, док ће током осталог периода туристичке сезоне саобраћати у складу са потребама путника.


Такође, у складу са интересовањем туриста, током читаве овогодишње сезоне, по потреби, у саобраћај ће бити увођени и возови са поласком из Мокре Горе у 8.00 сати, а из Шарган Витаса у 08.57 сати, рекао је Младеновић.


Мокра Гора, са туристичком пругом уског колосека и комплексом „Шарганска осмица”, проглашена је у децембру на заседању Генералне скупштине Светске туристичке организације УН за најбоље туристичко село у свету. Комплекс „Шарганска осмица” организационо је део железничке компаније Инфраструктура железнице Србије. Тео је једна од најатрактивнијих туристичких и музејских железница у Европи и сматра се јединственим градитељским ремек-делом у свету, међу пругама уског колосека.


Пруга између станица Мокра Гора и Шарган Витаси је у облику броја 8, ширине 760 милиметара, а пролази најлепшим планинским пределима Мокре Горе са пет мостова и 22 тунела. На укупној дужини пруге од 15,5 километара, на релацији Мокра Гора - Шарган Витаси, прелази се висинска разлика од 300 метара.